IJsselmeervogels nog geen eenheid

VEENENDAAL - De laatste afdelingstitel van IJsselmeervogels dateert van 1988. Routiniers die de voorbije zomer de spelersstal aanvulden, wekken nu hoge verwachtingen. Bij de druipnatte ouverture vormden de nieuwkomers echter nog geen eenheid: het in vorige jaren ook al gefrustreerde GVVV was de koning te rijk: 2-1.

De Spakenburgse trots, in drie jaren onder Hans van der Zee niet hoger reikend dan plaats drie, heeft kwantiteit ingeruild voor kwaliteit. De teruggekeerde Gerard van de Nooij (exFC Zwolle) is de meest opvallende nieuweling. Naast Van de Nooij traden de twee VVOG'ers De Groot en Posthumus toe tot de Vogelsselectie. De Groot (31) moet Muys als voorstopper doen vergeten. Posthumus stond zaterdag al in de basis, maar de komst van de pas 20jarige, balvaste middenvelder is met het oog op de toekomst so wie so een verstandige zet.

Met de al voorradige kwaliteit - Ruth van der Groep, Enrico Small - is het duidelijk dat IJsselmeervogels dit seizoen gaat voor de hoogste eer. De nederlaag in Veenendaal was dan ook een regelrechte domper. Ter verklaring van de teleurstelling moet de hand in eigen boezem. De Vogels startten goed, maar verloren al na een kwartier controle over de wedstrijd. GVVV trok vervolgens het initiatief naar zich toe, had geluk bij de beoordeling van strafschopsituaties aan beide zijden - de thuisclub zag een val wel beloond, de bezoekers niet - en ging na een aantrekkelijke eerste helft comfortabel rusten (10).

In de veel rommeliger tweede helft kwam GVVV uit een hoekschop snel aan 20 via Van de Pol, maar de onzichtbare vleugelspits Veerman bracht de Vogels vrijwel aansluitend terug in de race (21). Het resterend half uur benutte IJsselmeervogels om druk te oefenen op de veste van GVVVdoelman Tukker. Juist in die fase kwam het gebrek aan scherpte voor het doel bij de pupillen van de nieuwe trainer Piet Hamberg schrijnend aan het licht. Small en Van der Groep lieten drie eenvoudige kansen kinderlijk liggen.

De verse coach meende dat ook de spelopvatting niet goed uit de verf was gekomen: "Wij streven ernaar de boel vast te zetten. Daar zijn we niet

geslaagd. Vereder hebben we onvoldoende gebruik gemaakt van de ruimte die GVVV rechts op haar middenveld liet. Desondanks hebben we in de tweede helft kan sen gehad. Het is een wetmatigheid dat je verliest als die niet benut. Maar goed, wij hebben hier een veldslag verloren, maar niet de oor log."

Veldslag

Scheidsrechter Bijlsma corrigeerde in de veldslag zes acties met een gele kaart. De laatste ervan betekende een rode prent voor recidivist Van der Groep. De libero met de mooie wreeftrap deed zijn kwalijke reputatie eer aan door tot twee keer toe de bal weg te trappen. En hoewel oliedom, moet hem worden nagegeven dat Bijlsma vier bekeuringen voor dit soort spelbederf verstrekte, maar hij gevaarlijk geschoffel veel minder consequent bestrafte. Het duel liep zo alsnog een behoorlijke hardheidsgraad op.

GVVVtrainer Frans Koenen maalde daar niet om. Zijn ploeg ontmoette na de spannende partij tegen de Vogels zaterdag het ook niet kinderachtige Kozakken Boys. Koenen, in zijn nopjes: "Met zulke opponenten kun je na twee duels puntloos zijn. Winst op IJsselmeervogels is een meevaller. Als je de wedstrijd nagaat was een puntendeling logisch."

Versterking

Ook GVVV wil dit seizoen wil dit seizoen afrekenen met de kwade smaak van titelloze jaren. De ploeg werd daartoe versterkt met de aanvallers Van de Steeg (exGVVV, vorig jaar Lunteren) en Van Rabenswaay (exDOVO, vorig jaar FC Twente). Zaterdag ontbraken bovendien de basisspelers Laan, Van de Pavert en Van de Wildenbeest. Wat resteerde was een evenwichtig collectief, waartegen IJsselmeervogels vooral onmacht uitstraalde. De bij vlagen overtuigende Veenendalers kunnen zichzelf slechts verwijten dat de wedstrijd tot het slot spannend bleef.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden