IJsselmeervogels mist de afronding

GROESBEEK - IJsselmeervogels heeft in de eerste van twee ontmoetingen om de algehele amateurtitel van Nederland verzuimd om zondagkampioen De Treffers een slag toe te brengen. Ondanks langdurig veldoverwicht en een tweetal opgelegde kansen kwam de zaterdagkampioen niet verder dan 0-0.

PETER WILSCHUT

Voorafgaand aan de wedstrijd zou voor die uitslag in beide kampen getekend zijn. De Treffers-trainer Jan Peters behield ook na afloop zijn tevredenheid, collega Erik Assink meende dat zijn ploeg was vergeten het optimale rendement uit het duel te peuren. “We hadden gedurende de gehele wedstrijd controle, waren veel in balbezit en hebben enkele kansen gecreëerd. Maar in de afwerking waren we slordig, krachteloos.”

De tevredenheid van Peters hield verband met het gemis van twee spelers: de aanvallers John Nijenhuis en Rob Jilesen bleven wegens blessures buiten de basis. De laatste was fit genoeg voor een kwartier voetbal, ex-prof Nijenhuis heeft komende week nog hersteltijd nodig om Peters' formatie zaterdag meer stootkracht te geven. Oud-international Peters, van wie recent onverwacht bekend werd dat hij De Treffers na dit seizoen verlaat en die zal worden opgevolgd door Edo Ophof, noemde het duo zó belangrijk voor zijn ploeg dat de remise hem voldoende vertrouwen geeft voor de return, komende zaterdag in Spakenburg.

Op de verzengend warme zaterdagmiddag - halfweg de beide speelhelften was er een extra drinkpauze van een minuut - heeft De Treffers geen moment laten zien waarop dàt optimisme van Peters stoelt. De zondagclub had in de openingsfase het heft in handen, schiep zich een halve kans, maar wist nadien met zichzelf geen raad. De ploeg beperkte zich tot tegenhouden en hoopte in een concept dat het midden hield tussen 3-4-3 en 3-5-2 (rechterspits Bart van de Bergh speelde zo hangend op de rechterflank dat hij maar zelden toekwam aan het ondersteunen van de aanval) op een individuele actie door het centrum van de spitsen Jager en Schreur. Hun tegenstrevers Michael van den Berg en Pascal de Bruyn - verworden tot sterke mandekker op de positie van de vakantie vierende boomstam Rob Hopman - gaven echter geen kans weg.

IJsselmeervogels kende buiten de dekkersrol voor De Bruyn geen verrassingen. Met vier spelers achterin, vier in het middenrif - van wie Kees de Graaf was belast met de dekking van De Treffers' ouderwetse nummer tien Wennekers en van wie Gérard van der Nooy in een vrije rol achter de aanval kon uitgroeien tot gevaarlijkste man op het veld - en de voorwaartsen Bos en Hofman hadden de Spakenburgers de posities volgens normaal-patroon bezet. Het was Vogels' verdienste dat de tegenstander in die veldbezetting geen echte kans werd gegund. Daar stond tegenover dat via Dennis Bos er slechts twee keer een echte kans was op afwerking. In beide gevallen miste de aanvaller.

Alle kanten op

Het gelijke spel maakt dat het duel van zaterdag alle kanten op kan. IJsselmeervogels weet zich gesteund door de - ook zaterdag talrijke en enthousiaste - eigen supporters, terwijl De Treffers dus vertrouwen ontleent aan de rentree van belangrijke spelers. De spanning is de voorbije week bovendien opgefokt door de beide trainers. Assink zou zich na het aanschouwen van Hollandia - De Treffers hebben laten ontvallen niet onder de indruk te zijn van de zondagtitelhouder.

Die woorden, waarmee de trainer naar eigen zeggen De Treffers geenszins heeft willen kleineren, is in Groesbeek verkeerd gevallen. Peters: “Als ik het vooraf goed begrepen heb, zou IJsselmeervogels over ons heen lopen. Ik heb dat niet gezien. Wij waren niet goed en konden hier niet beter, de tegenstander was ook niet best. Zaterdag kiezen we vol de aanval en zien we wel wat het wordt. Misschien dat wij geen indruk hebben gemaakt, na de prestatie van IJsselmeervogels in de heenwedstrijd zal ik niet slapeloos raken.”

Het is wederzijdse irritatie die niet bijdraagt aan beter voetbal, maar hooguit als effect kan hebben over te slaan naar spelers of publiek.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden