IJsselmeervogels en ACV bloedeloos

SPAKENBURG - Door te verwijzen naar de zwaluw en de zomer relativeerde IJsselmeervogels-trainer Erik Assink de winst op ACV bij de competitie-ouverture (1-0) haastig. Maar omdat ook Assink ACV tot mededinger in de strijd om de bovenste plaatsen rekent, kan de winst zijn ploeg in mentaal opzicht wel helpen. Een ander gezegde verwijst namelijk naar een daalder en een eerste klap.

PETER WILSCHUT

Lang zag het er zaterdag naar uit dat de ploegen afstevenden op een bloedeloze 0-0. Bloedeloos, omdat IJsselmeervogels slechts twee keer de adem hoefde in te houden. Al in de achtste minuut belandde een afzwaaier van Westerbeek op de paal, terwijl een vrije schop van ACV's coming man Remi Tjassing een kwartier voor tijd uit het doel geranseld moest worden door Vogels-nieuweling Stemerdink. Meer had ACV aan stootkracht niet te bieden. IJsselmeervogels kwam via het spitsenduo Bos/Hofman ook niet verder dan een handvol kansen in 90 minuten voetbal. Assink claimde echter dat die verhoudingen anders hadden kunnen liggen indien scheidsrechter De Jong de Asser verdediging in drie gevallen adequater had bestraft, namelijk met een strafschop. Nu duurde dat tot vijf minuten voor tijd, toen Dennis Bos over de knie van Jeroen Nieuwenhuis ging. Gérard van der Nooy benutte het buitenkansje onberispelijk: 1-0.

Hoewel het nagenoeg ontbreken van strijd voor de beide doelen het duel dus in zeker opzicht tegenvallend maakte, was het veldspel voor de kenners bij vlagen de moeite waard. ACV drukte wat dat betreft vanaf het begin het aloude keurmerk van goed circulatievoetbal op de wedstrijd. De Assenaren staan dit jaar - na een afwezigheid van drie seizoenen - weer onder de leiding van trainer Johan Zandstra. Diens aanwezigheid is bijna synoniem met een verzorgde opbouw, een zorgvuldig gekozen voortzetting en het zoeken naar bressen via bewegings- en combinatievoetbal. Het goede voetbal kwam wel op de mat, bressen in de Spakenburgse defensie zullen dit seizoen vaker zeldzaam blijken. Zandstra zag die keerzijde van de gering gebleken stootkracht van zijn eigen formatie: “We zijn nu voor het eerst geconfronteerd met weerstand op hoofdklasse-nivo. Gaandeweg had ik al niet het idee hier met drie punten vandaan te gaan. In de slotfase gaven we ook het ene puntje nog weg. Jammer, maar niet anders. Geen reden tot boosheid of wat dan ook. Er volgen nog genoeg duels.”

Waar de nederlaag ACV dus geen mentaal nadeel bezorgt, kan IJsselmeervogels wel voordeel putten uit de laat tot stand gebrachte zege. De grossier in titels maakt zich op om dit seizoen weer eens te gaan strijden voor de hoogste eer. Waarbij Urk en ACV te Spakenburg als de verwachte voornaamste blokken aan het been worden gezien. Directe afrekeningen helpen in dat opzicht vaak om het vertrouwen een zetje in de goede richting te geven. Dat het IJsselmeervogels dit seizoen ernst is blijkt uit de samenstelling van de selectie. In René Stemerdink (ex-OSV) is een rustige sluitpost gezocht, de kwaliteiten van ex-zaalvoetbalinternational en ex-Holland-speler Pascal de Bruyn behoeven geen nadere duiding, terwijl spits Edwin Hofman (ex-Lelystad) zaterdag een handenbinder bleek. Met name de komst van De Bruyn biedt de Vogels toegevoegde waarde. De Bruyn was zaterdag met de in zijn linkerbeen verzamelde balvastheid rustpunt en vormgever tegelijk. Defensief en op het middenveld heeft Assink zijn ploeg nu al voldoende staan. Als de trainer - voor het vierde jaar actief in Spakenburg - zich al zorgen maakt zal hij dat doen over de voorhoede. Die is met Bos en Hofman twee man sterk en klein-van-stuk. Assink heeft Kanyeba en Scholten achter de hand, tot al te veel verschillende speltypen nodigt die aanvalsbezetting niet uit. De trainer doet dat als volgt af: “We zullen spelen naar de mogelijkheden van de spelers die we wel hebben. Niet naar hetgeen we niet in huis hebben. Op dat punt ben ik over vandaag tevreden.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden