IJssalons

Het Nederlandse ijs is kwalitatief uitstekend. Maar de consumptie van ijs is, vergeleken met die in andere landen, niet zo hoog. Daarom zou het seizoen voor ijssalons moeten worden verlengd, meent Luc Blok, voorzitter van het IJscentrum, het kenniscentrum voor de ambachtelijke ijsbranche. Het seizoen loopt nu van maart tot oktober. In andere landen zijn ijssalons wel langer open.

Langere seizoenen zouden ijssalons ook in staat stellen vast personeel in dienst te nemen waardoor de uitbaters niet al het werk voor hun rekening hoeven te nemen. Want het runnen van een ijssalon betekent in het seizoen: zeven dagen in de week, twaalf uur per dag aan de bak. De zomeropbrengst is voor slechts enkelen voldoende om 's winters te kunnen sluiten. De meesten verkopen dan iets anders. Nederland telt volgens de Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders (VAIJ) zo'n zeshonderd ijssalons. Dat aantal stijgt met ongeveer twintig per jaar. Door de opgelopen prijzen voor grondstoffen als suiker en melk staan de winstmarges onder druk.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden