IJslandse bank Kaupthing koopt NIBC

(Novum/Betten) - NIBC, de bank die eerder dit jaar een beursgang afblies, wordt voor circa EUR 2.985 miljoen overgenomen door de in IJsland gevestigde Kaupthing Bank. Dat hebben de beide partijen woensdag bekendgemaakt.

In de media werd al gespeculeerd op een overname van NIBC, nadat de bank eerder deze maand een winstalarm afgaf. NIBC waarschuwde in het eerste halfjaar van 2007 een eenmalig boekverlies te hebben geleden van EUR 137 miljoen als gevolg van blootstelling aan de Amerikaanse kredietmarkt. De overname zal naar verwachting tegen het einde van het jaar worden afgerond.

Kaupthing is een Europese bank, actief in tien landen, waaronder alle Noord-Europese landen, Luxemburg, Zwitserland, het Verenigde Koninkrijk en de Verenigde Staten. Daarnaast heeft de bank een retailnetwerk in IJsland, waar ook het hoofdkantoor is gevestigd. Per 10 augustus 2007 had Kaupthing een marktkapitalisatie van EUR 9,2 miljard en op deze basis is de bank de op zes na grootste in Noord Europa. Kaupthing's aandelen zijn genoteerd aan de Nordic Exchange (OMX) in IJsland en Zweden.

De nieuwe combinatie zal een sterkere kapitaalbasis hebben en een betere toegang tot de kapitaalmarkten. Het is de bedoeling om NIBC te integreren in Kaupthing Groep en daarmee een sterkere en veelzijdiger organisatie neer te zetten. Als onderdeel van de integratie, zullen werknemers van NIBC Kaupthing opties krijgen. Dit is in lijn met het beleid van de bank om alle werknemers de kans te bieden aandeelhouder te worden.

Kaupthing wil NIBC volledig integreren in de eigen organisatie, en tegelijkertijd bouwen op de sterke franchise en merknaam van NIBC in haar thuismarkten. Als onderdeel van de transactie zal de US sub prime portefeuille van NIBC voor totstandkoming van de transactie overgedragen worden aan een vennootschap onder gezag van de verkoper JC Flowers.

"We zien uit naar deze transactie aangezien het veel nieuwe mogelijkheden biedt voor onze clienten en medewerkers. Er is een sterke strategische en bedrijfsmatch tussen de twee ondernemingen. Dit zal ons wereldwijde netwerk versterken en ons vermogen om transacties te initieren verhogen", zo zegt bestuursvoorzitter Michael Enthoven van NIBC.

Bestuursvoorzitter Michael Enthoven van NIBC laat in een conference call weten dat de overname niet het gevolg is van de subprime-verliezen. Volgens Hreidar Mar Sigurdsson, bestuursvoorzitter van Kaupthing Bank, was er half juni al contact gezocht met NIBC-eigenaar JC Flowers. Kaupthing zelf wil geen mededelingen over de blootstelling aan de Amerikaanse markt voor risicovolle hypotheken. De overname zal volgens Sigurdsson niet leiden tot ontslagen bij de bank.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden