IJslandse bank betreedt Nederlandse markt

(Novum/Betten) - De IJslandse bank Landsbanki Islands HF wil een plek op de Nederlandse spaarmarkt veroveren en bindt zodoende de strijd aan met de Nederlandse grootbanken, blijkt donderdag uit de website van het bedrijf.

Landsbanki biedt spaarders via zijn merk 'Icesave' 5% rente op jaarbasis aan, stelt beperkte voorwaarden, vereist geen minimale periode waarin het geld moet worden vastgezet en garandeert tot mei 2011 een minimale rente van 0,25% boven de minimum-biedrente van de Europese Centrale Bank. Momenteel is deze rentevoet 4%.

De bank is niet van plan om filialen te openen in Nederland; spaarders kunnen via het internet bij hun rekening.

De stap naar Nederland is door Landsbanki ingegeven om zelf meer liquide middelen aan te trekken dan het kan vinden in zijn thuismarkt, die geplaagd wordt door hoge inflatie, een sterk in waarde gedaalde munt en een torenhoge rente bij de IJslandse Centrale Bank.

Landsbanki is buiten IJsland al sinds 2000 actief in het Verenigd Koninkrijk en daar hebben spaarders gezamenlijk zo'n GBP 4,5 miljard bij de bank ondergebracht.

Landsbanki heeft op de beurs van Reykjavik een waarde van ongeveer EUR 2,5 miljard. Het boekte over 2007 een nettowinst van EUR 443 miljoen, ongeveer evenveel als over 2006.

Ondanks de volatiliteit in de IJslandse economie had de bank een hoge Tier-1 solvabiliteits-ratio van 10,1% aan het eind van 2007. De bank zegt geen directe noch indirecte blootstelling te hebben aan de Amerikaanse subprime-hypothekensector.

Landsbanki opende vorig jaar april een kantoor in Amsterdam om zodoende de uitbreiding van de activiteiten in Europa vorm te geven, aldus het bedrijf destijds. Landsbanki was voor die tijd al in Nederland actief via zijn effectenhuis Kepler Equities, het voormalige Julius Bar.

In IJsland zijn de twee grootste concurrenten van Landsbanki Glitnir en Kaupthing, dat recent nog zijn poging zag mislukken om zakenbank NIBC over te nemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden