IJslanders worden massaal Zuïst vanwege belastingvoordeel

Ninurta die Anzû achtervolgt als hij de plaat van de bestemming stelt. Beeld Wikipedia
Ninurta die Anzû achtervolgt als hij de plaat van de bestemming stelt.Beeld Wikipedia

Het Zuïsme is in IJsland aan een opmars bezig. Ruim drieduizend mensen hangen sinds kort deze religie aan. Ter vergelijking: een jaar eerder waren er slechts drie Zuïsten in het land.

Tom Scheele

Niet dat ineens heel IJsland de oude Sumerische goden uit Mesopotamië is gaan vereren, het is de inwoners vooral om een klein belastingvoordeel te doen. In IJsland is iedereen verplicht om jaarlijks zijn religieuze voorkeur door te geven om vervolgens een 'religieuze belasting' te betalen. De Zuïstische kerk is één van de 45 erkende religies. De leiding van deze kerk heeft nu aangegeven het belastinggeld terug te betalen aan iedereen die bij deze telling het Zuïsme aankruist.

IJslanders betalen ieder jaar 10.800 IJslandse Kronen via deze vorm van belasting, omgerekend is dat ongeveer 75 euro. Er is geen ontkomen aan, ook niet voor mensen die niet gelovig zijn. Zuïst Svein Thorhallsson liet aan The Guardian weten dat volgens hem kerk en staat gescheiden moeten blijven. "Er moet op zijn minst een optie zijn om hier niet aan mee te doen. Bovendien hoort in een moderne samenleving de overheid niet bij te houden wie welk geloof aanhangt." Volgens sommige politici moet het Zuïsme van de lijst met erkende religies worden gehaald. "Maar de echte vraag is, wanneer is iets een religie en hoe meet je geloof?", geeft Thorhallsson aan.

Opheffing
Toch bestaat de kans dat de Zuïstische beweging zich binnenkort terugtrekt van de lijst met erkende geloven. Op de Engelse sectie van de website van de beweging staat te lezen dat ze strijden voor de afschaffing van de religieuze belasting. "Wanneer onze doelstellingen zijn behaald, zal het Zuïsme ophouden te bestaan." Meer dan de helft van de IJslanders (55%) gaf in september aan voor de afschaffing van het systeem te zijn.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden