IJsland: Schuld is niet onze zorg

Regering vertrouwt erop dat Icesave-claims zijn te betalen uit verkoop inboedel

De IJslandse regering voelt zich niet aansprakelijk voor de schulden die Nederland en Engeland claimen als gevolg van het faillissement van de internetspaarbank Icesave. Dat schrijft de regering in een brief aan de geschillencommissie van de Europese vrijhandelsorganisatie EFTA. IJsland houdt vol dat de opbrengst uit de boedel van het failliete Landsbanki, de moeder van Icesave, waarschijnlijk voldoende is om aan de claims tegemoet te komen.

De brief aan de EFTA, waar naast de landen van de Europese Unie ook IJsland, Noorwegen en Liechtenstein lid van zijn, is ondertekend door de IJslandse minister van economische zaken, Árni Páll Árnason. Het is de eerste formele reactie sinds de bevolking op 9 april een wet die terugbetaling aan Nederland en Engeland garandeerde in een referendum verwierp. De EFTA bepaalde vorig jaar dat IJsland het geld dat Nederland en Engeland voorschoten aan Icesave-spaarders moet terugbetalen, maar schortte de procedure op toen de drie landen onderhandelden.

De IJslandse regering heeft altijd volgehouden niet verplicht te zijn de verloren spaargelden terug te betalen. Nederland en Engeland schoten in 2008 4 miljard euro voor om gedupeerde spaarders te compenseren. Voor Nederland gaat het om een bedrag van 1,3 miljard. IJsland vindt dat de EFTA geen zaak heeft omdat naar verwachting alle voorrangsschuldeisers, onder wie de Nederlandse en Britse regering, uit de boedel kunnen worden betaald. Dat wordt afgeleid uit het feit dat op de financiële markt achtergestelde schulden op Landsbanki nog altijd tegen 6 à 10 procent van de nominale waarde worden verhandeld. Dat zou betekenen dat voorrangsschuldeisers volledig gecompenseerd kunnen worden en er zelfs nog geld overblijft voor achtergestelde schuldeisers.

Árnason claimt in de brief aan de EFTA dat de Europese vrije markt in het geding is als overheden altijd garant moeten staan voor de depositogarantiestelsels in hun land. Spaarders zouden dan gaan letten op de financiële slagkracht van de thuislanden van de banken. Dat zou grote landen als Duitsland een concurrentievoordeel opleveren, denkt de minister.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden