IJsland koestert laatste hamburger McDonald's

(TROUW)

IJsland heeft al ruim vijf jaar geen McDonald's meer. De keten trok in 2009 zijn vestigingen terug nadat het eiland hard was getroffen door de economische crisis. Eén klant, Hjörtur Smárason, begreep het historische van dat moment. De man kocht op 30 oktober 2009 de laatste hamburger met friet die McDonald's op het eiland maakte. Hij bewaarde de vette hap onder een glazen stolp, als souvenir.

Het fastfood verging nauwelijks. Na drie jaar zag alles er nog net zo uit als in het begin. Smárason liet het moderne stilleven twee jaar tentoonstellen in het Nationaal Museum. Ook daar was men aangenaam verrast over de verse indruk die het 'historische object' maakte. Volgens bewakers gristten bezoekers zelfs geregeld een patatje weg.

Eind januari gooide het museum de hamburger en de friet uit de collectie: te saai. Smárason toont ze sindsdien in het Bus Hostel in Reykjavik. Daar pronkt de etenswaar op de toonbank bij de receptie. Omdat Smárason vindt dat het grote publiek ervan moet kunnen meegenieten, filmt hij zijn souvenir sinds deze week continu; de beelden plaatst hij via een live-stream op internet. Zo kan iedereen de langzame decompositie van seconde tot seconde volgen. Voer voor historici - of voor wie de slaap niet kan vatten.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden