IJsland kan als voorbeeld dienen in diepe voetbalcrisis

IJsland in actie tegen het Nederlands elftal, oktober 2014. Nederland kan een voorbeeld nemen aan IJsland, vindt de nieuwe KNVB-directeur Eric Gudde.Beeld ANP

Eric Gudde is begonnen als directeur van de voetbalbond. Hij wil een voorbeeld nemen aan andere landen en 'moderne facetten meenemen'.

Ook buitenlanders zijn 'volstrekt bespreekbaar' voor de man die de nieuwe sportieve top van voetbalbond KNVB moet vormgeven, met de benoeming van een technisch directeur en een bondscoach. Nee, hij zal de zogenaamde Nederlandse cultuur niet heilig verklaren. Sterker, de nieuwe algemeen directeur van de voetbalbond stelt IJsland zonder terughoudendheid ten voorbeeld, het land dat bovenal eendrachtig zowel het EK van 2016 als het WK 2018 haalde.

Eric Gudde geeft zich tachtig tot honderd dagen om vooral te observeren, maar hij wilde gisteren op zijn eerste werkdag in Zeist zijn grondhouding in technische zin al niet verhullen. "Het lijkt mij volstrekt logisch om moderne facetten mee te nemen", antwoordde hij op de vraag waar hij staat in de zwart-witte lijnen in het diepst van de nationale voetbalcrisis: dicht bij de veronderstelde eigen identiteit blijven of (eindelijk) naar buiten kijken, naar het van Nederland weggelopen buitenland.

Naast IJsland noemde oud-Feyenoord-directeur Gudde ook België, Servië en Zwitserland als landen om zich aan te spiegelen. Hij ziet daar 'vaste patronen', meer 'passie' ook en meer 'duidelijkheid' dan in Nederland. Gudde's gedachten lijken uit te gaan naar een technisch directeur die Nederland de richting daarheen moet wijzen, tot in de spelersopleiding aan toe, meer dan naar één die zich al dan niet als baas van de bondscoach louter op de nationale top richt.

Solidariteit

"Het is heel anders dan technisch directeur zijn bij een club", zei Gudde. Dus dat de naam van Feyenoords technisch directeur Martin van Geel her en der al wordt genoemd is niet logisch? "Dat is een slimme vraag", zei Gudde. Van Geel houdt zich bij Feyenoord toch hoofdzakelijk bezig met het aan- en verkopen van spelers en minder met de bredere technische lijnen. Eind vorig seizoen erkende hij dat de opleiding van Feyenoord naast verdedigers geen onderscheidende talenten had voortgebracht.

Gudde zal zich door insiders, onder wie oud-internationals, laten adviseren in de zoektocht naar een technisch directeur. Hij en daarna de nieuwe bondscoach zouden eerder in de oriëntatiefase van tachtig tot honderd dagen kunnen worden benoemd, maar haast hoeft er niet te zijn met een stille periode van Oranje op komst. "Het wordt geen invuloefening", zei Gudde.

Onderwijl wijdt hij zich aan de structuur bij de KNVB, met moeilijk werkbare regels voor besluitvorming, en het herwinnen van het vertrouwen van de clubs – na tijden van bestuurlijke chaos. Dat laatste is ook essentieel voor de eventuele nieuwe sportieve lijn. "Als er ooit solidariteit nodig is, is het nu. Clubdirecteuren moeten over hun eigen schaduw heenstappen", zei Gudde. Hoe moeilijk dat kan zijn, schetste hij zelf al. "Ik dacht ook in het Feyenoord-belang, maar de geesten lijken er nu rijper voor."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden