'IJskoud loeder' slaat weer toe

Aanvankelijk besteedde alleen de boulevardpers aandacht aan de affaire, maar inmiddels weten ook lezers van kwaliteitsbladen alles van de stormachtige verhouding tussen de Duitse topbankier Hilmar Kopper en Brigitte Seebacher-Brandt.

Kopper, president-commissaris van de Deutsche Bank en van DaimlerChrysler, heeft na een huwelijk van 38 jaar zijn vrouw Irene verlaten. De 64-jarige bankier is verliefd geworden op de twaalf jaar jongere Brigitte, die bij de Deutsche Bank belast is met kunstaankopen.

Nu is Brigitte niet zomaar iemand. Ze is de weduwe van de vroegere SPD-bondskanselier Willy Brandt. Voor bladen als Bunte en Bild is zij een pure femme fatale. Want, schrijven zij, Brigitte was er destijds ook al verantwoordelijk voor dat het huwelijk van Brandt en zijn Rut na 32 jaar op de klippen liep. Het tweetal ontmoette elkaar midden jaren tachtig, toen Brandt SPD-voorzitter was en Seebacher woordvoerster van het partijbestuur.

De sensatiekranten richten alle pijlen op Brigitte, alsof Brandt en Kopper in het geheel geen rol gespeeld hebben. Ze komen woorden te kort om hun verontwaardiging over het gedrag van 'dit ijskoude loeder' te kunnen uiten. Maar tegelijkertijd kunnen ze hun geluk niet op, nu ze in deze komkommertijd zo'n sappige zaak onder handen hebben. Vrijwel elke dag zijn er nieuwe onthullingen.

Zo heeft de oudste zoon van de bankier, Christopher, zich publiekelijk en in niet mis te verstane woorden met het liefdesleven van zijn vader bemoeid. In Bild am Sonntag haalt hij zwaar uit naar Brigitte die via een interview met Welt am Sonntag de relatie met de bankier had onthuld. Dat heeft het gezin-Kopper getroffen 'als een bliksem', aldus Christopher. ,,Zoiets doet men niet. Wij wisten van deze verhouding niets.''

Ook zijn moeder had er geen weet van. Zij moest in de krant lezen dat haar man er met een ander vandoor ging. ,,Voor haar is dit bijzonder erg.'' Volgens Christopher is Brigitte gevoelig 'voor machtige mannen' en probeert ze ook van hun macht te profiteren. Hij verwijt haar 'ijdel en egocentrisch' te zijn.

In een vraaggesprek met het weekblad Der Spiegel slaat Brigitte terug. Ze verwijt de Duitse media 'voyeurisme', en dat is weer helemaal verkeerd gevallen. Hoe durft ze dat woord in de mond te nemen, loeit Bild, want ze heeft notabene zelf de publiciteit gezocht!

Brigitte denkt dat de opwinding gauw voorbij zal zijn. Ze zal met Hilmar Kopper nauwelijks in de openbaarheid verschijnen, want 'social life is mij totaal vreemd'. Hooguit zal het koppel eens een keertje naar de opera gaan. En daar komt 'de meute' van de boulevard-journalisten gelukkig niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden