IJshockey heeft creativiteit nodig

Technisch directeur Van Gerwen: Schade voor afgeschreven sporten niet te overzien

EINDHOVEN - In 1978 werd Theo van Gerwen gealarmeerd, er was brand op de Eindhovense kunstijsbaan. Toen de tiener met zijn fiets op de plaats des onheils arriveerde zag hij met tranen in de ogen dat niets meer restte van de accommodatie waar hij zijn droom wilde realiseren.

Deze herinnering is bijna een metafoor voor de situatie waarin de oud-international als technisch directeur van de ijshockeybond verzeild is geraakt. Met dit verschil, dat hij denkt met creativiteit en passie een vergelijkbare vernietiging te kunnen voorkomen.

Van Gerwen, die als driejarige met ijshockey in aanraking kwam, droomt er nog altijd van dat het Nederlands team na 1980 nogmaals op de Winterspelen zal uitkomen. Dat doet hij in een in Nederland kleine sport die constant oploopt tegen financiële beperkingen en tegengestelde (club)belangen.

In 2007 moest de bond ernstig bezuinigen toen subsidiekranen flink werden dichtgedraaid. Nu is dat weer het geval. Met tal van andere sporten is ijshockey afgesloten van het topsportinfuus. Op de krappe begroting spoelt komende jaren een ton weg voor ondersteuning van nationale teams en een ton voor het vier jaar geleden opgezette Centrum Topsport en Onderwijs (CTO). Terwijl dat CTO er is gekomen om met ontwikkeling van jong talent een fundament onder de sport te leggen.

"Ik hoorde Ireen Wüst klagen dat er bij de WK afstanden in Sotsji maar tien man op de tribune zaten", zegt Van Gerwen. "Maar dat is de realiteit, internationaal stelt schaatsen niets voor. De Winterspelen draaien op skiën, kunstrijden en ijshockey. In Sotsji liggen twee ijshockeyhallen met een capaciteit van 25.000 toeschouwers die tijdens de Winterspelen vol zitten.

"Vooropgesteld, ik ben het ermee eens dat topschaatsers als Sven Kramer en Ireen Wüst alle steun krijgen. Als ik de prestaties van Epke Zonderland of de hockeyvrouwen zie, heb ik kippevel. Maar de prijs voor het succes van weinigen wordt voor andere bonden erg hoog."

"Er worden sporten afgeschreven, de schade is niet te overzien. In feite wordt tegen een kind van acht gezegd: ga schaatsen, zwemmen, roeien, zeilen, hockeyen of voetballen, want elders is op topniveau geen toekomst. Dat gaat te ver. Want sponsors, gemeenten en provincies hebben geen trek om in een sport te investeren waarvan NOC-NSF de handen heeft afgetrokken. Dat betekent minder inkomsten, minder kwaliteit, minder toekomst."

Van Gerwen wil niet bij de pakken neerzitten, als tenminste donderdag zijn contract als technisch directeur wordt verlengd. Een functie die hij, ondanks de al talrijke neventaken, overweegt te combineren met ijshockeytraining voor de jeugd, mocht het begeleiden van talenten in de knel komen. Nu al maken talentcoaches een schrikbarend aantal onbetaalde overuren en werken parttime bondscoaches voor minimale vergoedingen. "We moeten het hebben van de gepassioneerde liefhebbers. We moeten nu de ballen, creativiteit en winnaarsmentaliteit vinden om te overleven."

Van Gerwen weet wat hem te doen staat: ondanks ontbrekende middelen met resultaten steun afdwingen bij NOC-NSF. In 2015 moet Oranje wereldkampioen in de B-poule worden en over negen jaar moet kwalificatie voor de Winterspelen zijn afgedwongen. De eindelijk vormgegeven jeugdstructuur moet daarom koste wat kost overeind blijven. "Als wij stoppen met het Centrum Topsport en Onderwijs is dat een geweldige kapitaalvernietiging, en je krijgt het nooit meer terug. Het CTO is ideaal om vroeg talent te herkennen en begeleiden. Juist op jonge leeftijd maak je in een technische sport het verschil."

Op de ijsbaan in Eindhoven wordt goedkoper ijs gehuurd in daluren. Van het overkoepelende CTO zullen slechts de meest noodzakelijke diensten worden afgenomen. Voor fysiotherapeut, krachttrainer of andere begeleider zal worden gezocht naar goede stagiaires of studenten van omliggende opleidingen.

Dit jaar kwam Van Gerwen 'gemotiveerd, maar ook met hangende schouders' terug van een stage in Zweden. Hij had jaloers rondgekeken in het land van de ongekende ijshockeymogelijkheden. En was dolgelukkig met de steun die de Zweden bieden, door coaches uit te nodigen op trainingskampen. Ook de Amerikanen hebben hulp toegezegd op gebied van materiaal en ontwikkeling.

In eigen land zoekt de oud-international creatief naar bezuinigingen, inkomsten en reclame voor zijn sport. De oefeninterland ter voorbereiding op het WK van deze maand, vrijdag in Eindhoven tegen België, was vrij toegankelijk omdat een sponsor de wedstrijd had gekocht. De interland van gisteren was gegund aan ijshockeystad in ontwikkeling Dordrecht.

Want ook op competitieniveau ligt een uitdaging. Alleen in Tilburg is een professionele jeugdopleiding. Van Gerwen wil alle clubs daartoe verplichten, net als een licentiesysteem en trainersdiploma's. En hij wil af van het kortetermijndenken. "Het is niet moeilijk met geld vanuit het niets kampioen te worden. Maar wat heb je eraan als de club een paar jaar later niet meer bestaat?"

Hij pleit voor tien gelijkwaardige teams voor een zo attractief mogelijke competitie. Wat Van Gerwen betreft wordt het aantal buitenlanders teruggebracht van zes naar drie, in plaats van de voorgenomen vijf. "Buitenlandse spelers zijn nodig, ik heb ook geleerd van topjongens. Maar investeer vooral in vergoedingen voor eigen talent. Een Canadees speelt hier twee jaar voor een hoog salaris, vertrekt, en je ziet hem nooit meer terug."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden