IJsfabriek Hertog verder in vismaaltijden of desserts

Van onze redactie economie ROTTERDAM - Maandag valt de beslissing over de Unilever-fabriek van Hertog ijs in Melissant op Goeree-Overflakkee.

Het bureau Business Creation Europe hield gisteren een presentatie voor een gezelschap van Unilever en onder meer vertegenwoordigers van de vakbonden. In de presentatie toonde het bureau een fabrikant van vismaaltijden en een producent van desserts als mogelijke nieuwe eigenaar voor Hertog Melissant. Beiden zijn Nederlandse bedrijven. Namen wilde vakgroepbestuurder P. Fortuin van de Industrie- en voedingsbond CNV niet noemen. Maar desgevraagd wilde Fortuin wel toegeven dat de toetjesfabrikant niet Campina-Melkunie of Menken-Van Grieken heet.

Unilever heeft al eerder dit jaar aangekondigd de fabriek in Melissant te willen sluiten en de ijsfabricage voor Nederland te concentreren in Wilp (Gelderland) en Hellendoorn (Overijssel). Tegen die sluiting liepen zowel het personeel als de vakbonden te hoop. Hertog ijs was nog geen jaar tevoren overgenomen van Bols-Wessanen en bij die gelegenheid had Unilever de werkgelegenheid voor de eerste 2,5 jaar gegarandeerd.

Fortuin is vooral geïnteresseerd in de continuïteit van het bedrijf onder een nieuwe eigenaar. Handhaving van zestig arbeidsplaatsen is op zichzelf geen probleem, maar minder zeker is of het soort werk dat de nieuwe gegadigden aanbieden en het huidige personeelsbestand bij elkaar passen. Vanavond houden de vakbonden ledenvergaderingen om de situatie te beoordelen.

Mochten de twee gegadigden afvallen, dan kan Unilever het bedrijf niet zo maar sluiten, vertelt Fortuin. Het concern en de bonden zijn dat schriftelijk overeengekomen. Als de verkoop door Unilever zou mislukken, denkt Fortuin nog aan een verzelfstandiging van het bedrijf en een voortzetting van de ijsproduktie. Naar verluidt, zou Unilever daar echter niets voor voelen. Het concern zou er dan in de sector dessert-ijs een concurrent bij hebben.

Het Hertog-ijs, dat in Melissant en Hellendoorn wordt gemaakt, is bestemd voor de dessert-ijsmarkt. Unilever is vooral groot op het gebied van 'impuls-ijs', die in Nederland wordt verkocht onder het merk Ola.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden