IJsbrand Chardon-show krijgt bronzen apotheose

DEN HAAG, AMERSFOORT - Trillend van de zenuwen stond ze bij de ingang van de piste. Een angstige blik in de ogen en een zweep stijf in de handen geklemd. Pauliene Chardon boog het hoofd voorover en haalde diep adem. En toen waren er de tranen. Echtgenoot IJsbrand leverde een foutloze behendigheids-proef af en haalde zo een bronzen medaille tijdens de WK vierspannen.

BERT SCHABBINK

De emoties in het kamp van Chardon waren begrijpelijk. Maandenlang was er toegeleefd naar de titelstrijd in eigen land. Onder impuls van de media werd de druk hoog opgeschroefd. Als er iemand wereldkampioen zou worden, was het IJsbrand Chardon. En de menner uit Schipluiden speelde het spelletje behendig mee, wetend dat de golf van publiciteit zijn bedrijf en sponsor uitstekend van pas kwam.

Maar na de dressuur moest de titelhouder zijn aspiraties bijstellen. De score van 45 punten en een magere zevende plaats betekende een aan zekerheid grenzende uitschakeling voor de titel. Omgerekend in tijd moest Chardon bijna vijftig seconden goedmaken op de marathon, iets meer dan zes seconden per hindernis. “Ik besef als geen ander dat het een hele toer zal worden, maar ik probeer binnen handbereik te komen”, kondigde Chardon na de dressuur aan. De grote boosdoener was Ferdy. Het jonge paard kon de druk van een grote wedstrijd nog niet aan en stuurde de dressuurproef van Chardon lelijk in de war.

Aanvallen was dus het credo van Chardon voor de marathon. En de show stelen. De Zuidhollander begon voorzichtig, maar liet zijn vierspan vanaf de derde hindernis voluit gaan. Het publiek vond het prachtig. IJsbrand schreeuwde, IJsbrand balde de vuisten en bovendien schoot IJsbrand razendsnel op. Maar na een half uur ploeteren door de acht hindernissen bleek de winst niet voldoende te zijn. Vooral de achterstand op Michael Freund was te groot. De Duitser zou tijdens het afsluitende kegeltjesrijden twee balletjes eraf moeten rijden om Chardon aan goud te helpen en ook de Brit George Bowman had nog een kleine voorsprong op de Nederlander.

Ondanks de mislukte coup van Chardon was er sprake van een prachtige happening op de Vlasakkers. Het militair oefenterrein in de buurt van Amersfoort was omgetoverd tot een parcours met acht schitterende hindernissen, gebouwd door tuinarchitect Harry Buurman uit Velp. De toeschouwers lieten het niet afweten want naar schatting zo'n honderdduizend mensen passeerden de kassa's. Liep de military vorige week door de brandende zon uit op een slijtageslag, de vierspanners kenden ideale omstandigheden en dat leidde er toe dat negentig procent van de paarden redelijk fris aan de finish kwam.

De Chardon-show begon op de derde hindernis. Behendig leidde de menner zijn vier viervoeters door het sprookjesbos en noteerde een tijd van zeventig seconden. Alleen Freund zou daar met 73 seconden aardig in de buurt blijven, de andere kanshebbers verloren vele seconden. Ook op de resterende vijf hindernissen kende Chardon weinig problemen en met een eindscore van 82.6 bleef hij de rest ver voor op de marathon. Chardon: “Het liep uitstekend. Ferdy heeft zich prima hersteld en deed het nu wel voortreffelijk. Met een ervaren span had ik nog meer seconden kunnen winnen, maar zo was de situatie nu eenmaal niet”, doelde hij op het verlies van drie paarden eerder dit jaar.

Kegeltjes

Voor aanvang van het afsluitende kegeltjesrijden was de situatie als volgt: Freund leidde met 3.8 punten voorsprong op Bowman en 5.6 punten op de gedeelde nummers drie Felix Brasseur en IJsbrand Chardon. Omdat een fout gelijk staat aan vijf strafpunten kon niemand het zich dus permitteren om een pion te raken. Dat gebeurde ook niet, zodat de top vier na de marathon ongewijzigd bleef en Michael Freund de nieuwe wereldkampioen werd.

De eerste daad die de inwoner van Neu-Isenburg verrichtte was het kraken van de organisatie. “De problemen begonnen toen we aankwamen en niet in de stallen konden. De hele week werden we geconfronteerd met problemen”. De chef d'equipe van het Duitse landenteam, Bernard Duen, stelde het nog duidelijker: “Normaal zijn vierspan-wedstrijden altijd heel leuk om van dichtbij mee te maken. De sfeer is goed en alles is goed georganiseerd. Hier was het alleen maar stressen”. Ook IJsbrand Chardon deed nog een duit in het zakje. “Ik wist niet dat er in twee weken zoveel fout kon gaan. Gelukkig heeft de wedstrijd er niet onder geleden”.

In de landenwedstrijd zegevierde Duitsland doordat behalve Freund ook Christoph Sandmann met een vijfde stek in de eindklassering van zich deed spreken. Het zilver was voor de Belgen Felix Brasseur en Valere Standaert. Nederland eindigde op de derde plaats. Vooral Ad Aarts liet het afweten in de marathon en de dressuur, terwijl Harry de Ruyter twee kegels raakte tijdens de behendigheidsproeven. Die prestaties konden worden weggestreept omdat ze de minste waren. Daardoor redde IJsbrand Chardon de bronzen medaille, dezelfde plak als twee jaar geleden in Riesenbeck.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden