IJsberg

Eigenlijk om helemaal niets zijn we bij ons op het dorp afgelopen weekeinde een wethouder kwijtgeraakt. Het scheen achteraf te gaan om de Johan Cruijff onder de politici, de Casanova der wethouders, een nieuwe Duisenberg in oprichting. Tenminste, als ik het allemaal goed begrepen heb, want ik heb ook sterk de indruk dat het niet de bedoeling was dat één burger iets begreep van het vertrek van wethouder Groen. Het zal wel dorpspolitiek zijn.

De man kreeg dit weekeinde zoveel lof toegezwaaid, dat als hij er om gevraagd had, de gemeenteraad in spoedzitting bijeen hem bij acclamatie had ontheven van de verplichting om z'n onkostennota's ooit nog van bewijsstukken te voorzien en hem gebood om z'n werkkamer op de Seychellen te vestigen met een speciaal gemeente-boudoir voor z'n fameuze vriendin, waarna het gezelschap feestelijk het gebouw van Het Parool in de fik ging steken om vervolgens de studio's van de lokale tv-zender met de grond gelijk te maken. Want die hadden hem erbij gelapt.

Als hij er om gevraagd had. Maar dat deed hij niet. Ook geen zin in waarschijnlijk.

Ik zag de man een paar keer op de televisie waarbij hij de beschuldigingen die hem ten deel waren gevallen zodanig omslachtig en met onwaarschijnlijke verhalen pareerde dat ik al gauw dacht: zo Josef, als je zo vlot al geen zin hebt dan zal dat wel weer alleen maar het topje van de ijsberg zijn. Hij hield vol dat hij er alleen geen trek meer in had, en nou had 'ie ook al met z'n vriendin op de voorpagina van de Telegraaf gestaan, klaagde hij. Ik zou zeggen, dan moet je bij feestelijker aangelegenheden ook maar niet gaan poseren met je vriendin, wethouder. Zelfs dan nog, als z'n verdediging serieus was geweest en hij zou een politicus van zelfs maar middelmatig postuur zijn, dan nog was hij blijven zitten en had hem van jetje gegeven. Maar hij had nergens zin in, en zeker niet in gelazer over die pretreisjes van hem.

Daarom zal ik hem toch maar herinneren van zijn laatste persconferentie, vrijdagmiddag. Toen dacht ik al meteen: laten we maar gauw een andere boekhouder zoeken. Hij zei het niet met zoveel woorden, maar het klonk wel heel erg naar: krijg toch allemaal de kolere, val voor mijn part allemaal dood.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden