IJsbaan van Nijmegen wordt bodemloze put

NIJMEGEN - Alles in Triavium doet leeg en hol aan: de congres- en vergaderzalen, de diverse horecagelegenheden, de enorme hal met drie ijsbanen, de parkeerplaats. Akkoord, het is vakantie en de ijsbaan gaat pas half september weer open. Maar dan nog zou je in het grand café of het restaurant wat meer drukte verwachten.

Juist het combineren van de drie functies (horeca, congressen en sport en recreatie) zou het 'multifunctioneel congres- en ijsbaancomplex' Triavium boven de grijze middenmoot van verlieslijdende ijsbanen moeten verheffen. Dat was ook de rechtvaardiging voor de gemeente Nijmegen om er samen met zes bedrijven 35 miljoen gulden in te investeren. Het vol goede moed begonnen avontuur (“De toekomst ziet er zonnig uit”, zei de wethouder bij de opening) begint trekken te vertonen van een bestuurlijke nachtmerrie.

Het complex is een half jaar open en kampt met dusdanig forse verliezen dat de gemeente Nijmegen als belangrijkste aandeelhouder andermaal de knip zal moeten trekken. Vanavond vergadert de gemeenteraad over een voorstel van burgemeester en wethouders om een krediet van nog eens twee miljoen gulden beschikbaar te stellen waarmee Triavium “noodzakelijk geachte aanvullende investeringen” kan doen. Daarbij gaat het onder meer om het verbeteren van veiligheidsvoorzieningen bij de ijsbanen en het aanbrengen van een schuifwand zodat in Plaza, het horecagedeelte, congresgangers minder last hebben van recreanten. “Als uw raad thans besluit aanvullende kredietfaciliteiten ter beschikking te stellen, blijft deze unieke ijsbaan voor zowel de sportverenigingen als de recreatieve schaatsers behouden. Indien wij niet de helpende hand bieden, is een faillissement onvermijdbaar”, schrijft burgemeester d'Hondt.

Prognoses

Dat zou de toch al krap zittende gemeente een slordige 30 miljoen gulden gaan kosten. Geen enkele raadsfractie zal dat voor haar verantwoording durven nemen, temeer omdat de gemeenteraad Triavium in zijn huidige opzet bewust gewild heeft.

Er zal vanavond tijdens de extra raadsvergadering ongetwijfeld flink gemopperd worden, maar van een keuze is geen sprake: Triavium moet doorgaan, voor de elf Nijmeegse schaats- en ijshockeyverenigingen en individuele schaatsers moet een volwaardige ijsbaan blijven bestaan. Waarbij het college niet verheelt dat het allerminst zeker is dat de extra investeringen Triavium ook uit het dal zullen halen.

De tegenvallende resultaten zijn pas een paar weken geleden aan het licht gekomen, waardoor de verantwoordelijke wethouders en ambtenaren een slag om de arm moeten houden of het krediet van twee miljoen wel toereikend zal zijn om Triavium vlot te trekken. De prognoses zijn in een half jaar tijd ook wel dramatisch verslechterd. Op de exploitatie wordt dit jaar geen 525 000 gulden verlies geleden, maar 2,3 miljoen. Voor volgend jaar is een verlies begroot van 2 miljoen (aanvankelijk was 256 000 gulden voorzien) en voor 1999 nog van 1,6 miljoen (oorspronkelijk een plus van 88 000 gulden). De gemeente neemt overigens ook een langlopende lening van de Rabobank over en verstrekt Triavium daaruit dit jaar een rekening-courantkrediet van 4 miljoen gulden.

“Het gaat in alle scenario's om veel geld. Voor ons is het de vraag tegen welke prijs we in Nijmegen een ijsbaan willen houden en hoe je voorkomt dat je in een bodemloze put gaat investeren”, zegt PvdA-fractievoorzitter Geert van Rumund. Hij verwoordt de vrees die raadsbreed leeft. Tenslotte heeft Triavium al een beladen historie van oplopende bouwkosten en extra leningen en kredieten. In plaats van het voorspelde positieve resultaat van 245 000 gulden is van november 1996 tot juni dit jaar een verlies van 1,6 miljoen gulden geleden. Het aantal bezoekers was op ruim 230 000 geraamd; in werkelijkheid waren het er 140 000. Dat de ijsbaan twee maanden later openging dan gepland en dat veel schaatsers tijdens de strenge winter de voorkeur gaven aan natuurijs, is slechts een gedeeltelijke verklaring. Het management is ook tekortgeschoten. De algemeen manager heeft uit die waarneming zijn conclusie getrokken en keert in het nieuwe seizoen niet meer terug.

De veertig werknemers van Triavium gaan een spannende avond tegemoet. Hun toekomst hangt immers direct af van het raadsbesluit. De gemeenteraad, vinden ze, moet geduld en vertrouwen hebben. Vrijwel elke nieuwe onderneming kampt met aanloopverliezen. “Dit complex is een enorme aanwinst voor de omgeving. Nijmegen mag blij zijn dat het zo'n fantastisch centrum heeft”, zegt Triavium-woordvoerster Aletta van der Weijden enigszins geprikkeld na een rondleiding door het verlaten complex. Triavium is enig in zijn soort. Met name de ijsbaan staat te boek als heel bijzonder. De stalen dakconstructie met buizenframe en vlechtwerk in het zicht is bekroond. Op de begane grond ligt een ijsvloer van dertig bij zestig meter en op de eerste etage rondom een lange-afstandsbaan van 333,3 meter, omgeven door glazen wanden. Schaatsers kunnen als het ware een eindje met de trein oprijden omdat die baan op dezelfde hoogte ligt als de spoorbaan.

De grote ijsvloer is ook gebruikt voor een groot galadiner en recentelijk voor een houseparty met vijfduizend bezoekers. Voor een deel van de ramen hangen nog grote verduisteringsgordijnen. Van der Weijden: “Ik hoop vurig dat we de kans krijgen om het bestaansrecht van Triavium te bewijzen. Dat heeft gewoon tijd nodig.”

Frustrerend

Het is frustrerend voor de medewerkers om te zien dat veel mensen ongeïnteresseerd voorbijgaan aan het product waarover ze zelf zo enthousiast zijn. Zoals de duizenden mensen die dagelijks hun boodschappen doen in het winkelcentrum Dukenburg, aan de overkant van de drukke Van Rosenburgweg of daar vandaan met trein en bus reizen. “Oh, zit daar ook een café en een restaurant bij? Dat wist ik niet”, zegt een dame die in de brasserie van het winkelcentrum een kop koffie drinkt. Al weet ze nu wat er onder dat ludieke tentdak schuilgaat, ze zal er de straat niet voor oversteken. Bij de feestelijke opening van Triavium op 15 november vorig jaar sprak wethouder Ton Buitenhuis (CDA) nog over “een geweldige impuls voor dit westelijk, stedelijk zwaartepunt in Nijmegen”. Het nieuwe complex in het Brabantse Poort-gebied speelt in “op het vervagen van de strakke scheidslijnen tussen recreëren en sporten. In die zin is dit gebouw een doorbraak in denken over multifunctionele projecten.” Ironisch genoeg raden externe deskundigen een half jaar later aan om de functies juist weer te scheiden. De deskundigen vellen een hard oordeel over de huidige opzet: het project is vooraf niet voldoende overdacht, de congreslocatie is matig en kaal, de zakelijke en recreatieve doelgroep zitten elkaar in de weg.

Voor wethouder Buitenhuis is het nog te vroeg om afscheid te nemen van de multifunctionele opzet. “Ik ben nog lang niet zo ver. Het aantal van 140 000 betalende bezoekers is zeker hoger te maken. De animo voor schaatsen is in Nijmegen niet wezenlijk minder dan in andere steden.”

In het smaakvol ingerichte Grand Café van Triavium zet de serveerster de koffiekopjes nog maar eens recht en kijkt richting winkelcentrum. De zitjes in het café en op het Plaza-terras zijn nog steeds leeg. Vanmiddag gaat de zon schijnen. Misschien dat er dan wat meer klanten komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden