IJs op Groenland verdwijnt sneller

Fjord bij Nuugaatsiaq in Groenland, dat jaarlijks 275 miljard ton ijs verliest. 'Dat is niet weinig, maar in dit tempo duurt het nog altijd 10.000 jaar voor al het ijs weg is.' (FOTO ANYA VAN LIT)

Groenland verliest in verhoogd tempo zijn ijs. Het is al langer zo dat de gletsjers meer dan gemiddeld smelten, maar dat verlies werd tot voor kort gecompenseerd door extra sneeuwval. De laatste jaren is de neerslag op Groenland weer op het normale peil en komt het ijsverlies duidelijk aan de oppervlakte.

Dat blijkt uit een studie die vandaag in het vakblad Science verschijnt. Sinds 2000 heeft Groenland 1500 miljard ton ijs verloren, en vooral vanaf 2006 gaat het hard: zo’n 275 miljard ton per jaar. „Dat is niet weinig”, zegt eerste onderzoeker, Michiel van den Broeke, hoogleraar polaire meteorologie aan de Universiteit Utrecht. Maar het verlies is betrekkelijk: „In dit tempo duurt het nog altijd 10.000 jaar voor al het ijs op Groenland weg is.”

Van den Broeke is trots op zijn publicatie omdat nu duidelijk is wat er met de gletsjers op het eiland gebeurt. Zijn team zette op grond van jarenlange meetreeksen een klimaatmodel in elkaar dat niet alleen beschrijft hoeveel neerslag er valt en hoeveel ijs er smelt, maar bijvoorbeeld ook hoeveel smeltwater op zijn weg naar de zee weer bevriest.

Dat model is gecombineerd met Amerikaanse metingen aan de productie van ijsbergen. Bij elkaar stemt dat vrijwel exact overeen met metingen van de GRACE-satelliet die de totale massa van de Groenlandse ijskap bijhoudt. Van den Broeke: „Dat betekent dat we heel goed begrijpen wat er op Groenland gebeurt.”

De laatste jaren waren er allerlei speculaties over extra ijsverlies, met name door afkalvende gletsjers op Groenland en Antarctica. In Nederland bijvoorbeeld adviseerde de Deltacommissie om rekening te houden met een halve meter extra zeespiegelstijging in 2100. Van den Broeke begrijpt dat men deze bovengrens heeft gekozen, maar benadrukt dat we die stijging nog niet nauwkeurig kunnen voorspellen. „Dat kan pas als je model alle relevante processen kan beschrijven. We begrijpen eigenlijk nog niet waarom de gletsjers op Groenland versnellen, en dus meer ijsbergen produceren. Zolang dat zo is, moeten we geen voorspellingen doen. Anders raken we onze geloofwaardigheid kwijt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden