IJs en weg smelten samen

Schaatsers en wielrenners hopen op synergie in gecombineerde ploeg LottoNL-Jumbo

ROB VELTHUIS

De superlatieven waren gisteren in de concertzalen van het Utrechtse Vredenburg niet van de lucht bij de presentatie van team LottoNL-Jumbo. Dat had vooral te maken met de primeur: voor het eerst kwam een gecombineerde commerciële Nederlandse sportploeg voor het voetlicht, met wielrenners en schaatsers.

Die kwamen gisteren als één ploeg in hun nieuwe kleding het podium op: de olympische schaatskampioenen Sven Kramer en Stefan Groothuis met Tour de Francerijders Robert Gesink en Laurens ten Dam. Werkelijk één ploeg was het (nog?) niet: achter de coulissen hadden de leden net kennisgemaakt.

De enige aanwezige die van beide wallen eet is Laurien van Riessen, de schaatsster die recent werd opgenomen in de nationale baanwielrenploeg. Zo'n combinatie is van haar voornoemde mannelijke collega's niet te verwachten na de samensmelting van de voormalige ploegen Belkin (wielrennen) en Brandloyalty (schaatsen) in Team LottoNL-Jumbo. Sven Kramer blijft, ondanks zijn liefde voor het fietsen, tot en met de Winterspelen van 2018 alle kaarten op schaatsen zetten, zei hij gisteren.

Omdat de massaal bezochte bijeenkomst nu eenmaal een commerciële goednieuws-show moest zijn, werd met serpentines en vuurwerk en kreten als 'fantastisch', 'kruisbestuiving' en 'synergie' vooruitgeblikt op wat kan komen. Wat dat betreft was schaatscoach Jac Orie realistisch: "Wij gaan nu volle bak het nieuwe seizoen in, de wielrenners rusten. Een echte samenwerking kunnen wij pas in de toekomst gaan uitbouwen. Want wij kunnen van elkaar veel gaan leren."

Een innige samenwerking is ook de wens van sportmarketeer Patrick Wouters van den Oudenweijer. Hij was ooit de grondlegger van de eerste commerciële schaatsploeg van Rintje Ritsma, en nu de geestelijke vader van het gecombineerde team. Hij memoreerde dat Joop Alberda, voormalig chef de mission van NOC-NSF, dit met zijn theorie van het onbegrensde denken rond de eeuwwisseling al eens in olympisch verband had nagestreefd. De tijd was er niet rijp voor.

Nu zochten een wieler- en een schaatsploeg financiëel onderdak om internationaal te kunnen blijven floreren. Zij vonden op hun weg De Lotto, de loterij die 50 jaar geleden uit de sport is voortgekomen en met een jaarlijkse donatie van circa 50 miljoen euro de voornaamste steunpilaar is onder de top-10-ambitie van NOC-NSF.

Het was voor de loterij een frustratie dat het voor dat 'als vanzelfsprekend beschouwde permanente infuus' (Wouters) jarenlang geen tegenprestatie vanuit de sport zag. Nu de inkomsten teruglopen, zet De Lotto haar marketingbudget in op één onderdak voor twee oer-Hollandse sporten.

Wouters denkt dat dit in de komende tien jaren het meest revolutionaire sportmarketingconcept zal blijken. "Dit is nu nog een klein treintje, waaraan straks nog veel meer wagons kunnen worden gekoppeld. Andere sporten ja, zwemmen, roeien, judo, noem maar op. Aan dit concept kunnen ook bonden zich spiegelen. Elke bond in Nederland heeft zijn eigen directeur, trainer, dokter. Dat kan veel professioneler en economischer."

Vanuit de schaatshoek was er aanvankelijk aarzeling over de samenwerking met een sport die de afgelopen jaren door dopingschandalen besmet raakte. Orie: "Ja, die twijfels waren er. Ik wilde wel weten hoe het er in die ploeg voorstaat, en ze hebben op dat gebied een goed verhaal. Bovendien moeten we vooruit. Dit is goed voor de toekomst van het schaatsen en de Nederlandse sport in het algemeen."

"De taal van sporters en trainers is in wielrennen en schaatsen gelijk, bovendien zijn het twee werelden die elkaar sportief overlappen. Schaatsers zijn gewend om te fietsen in de trainingsopbouw. Er is bij beide teams kennis op het gebied van duurtraining en voeding. Zij hebben veel kennis van duurvermogen en herstel/rustperioden in extreme wedstrijden. Daar kan ik dingen van opsteken."

undefined

Zorgen over het doping-imago

Stefan Groothuis, olympisch kampioen op de 1000 meter, geeft toe dat hij zijn bedenkingen had over een samenwerking met wielrenners. "Ik heb een zuiver imago waarvoor ik hard heb gewerkt, dat wil ik graag houden. Wielrennen heeft nu eenmaal een slechter imago dan schaatsen. We moeten er maar op vertrouwen dat dit nette jongens zijn, ze hebben in elk geval een zerotolerancebeleid."

Toch ziet de sprinter op termijn voordelen van de samenwerking, met name op het gebied van trainingsmethodiek. "Fysiologisch wil ik graag leren hoe zij in een toestand van constante uitputting de Tour doorkomen, hoe ze onder die omstandigheden niet ziek worden. Ik ben wel eens op het verkeerde moment ziek geworden doordat ik te diep was gegaan. Hoe lossen zij dat op?"

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden