IJdelheid doet Somalische ex-piratenkoning de das om

De meest beruchte piratenleider van Somalië dacht afgelopen zaterdag in Brussel een rol te krijgen in een film over piraterij. In plaats daarvan werd hij gearresteerd.

Een béétje zielig is het wel. Juist begin dit jaar had de meest gezochte Somalische piratenleider Mohamed Abdi Hassan (waarschijnlijk 60 jaar) met veel bombarie tijdens een heuse persconferentie aangekondigd het criminele pad te verlaten.

Hij had genoeg van het managen van honderden piraten in de Indische Oceaan en het tellen van miljoenen aan losgeld. Vanuit Adado in Centraal Somalië liet hij de wereld weten: "Na acht jaar in de piraterij zal ik vanaf vandaag niet meer betrokken zijn bij deze bendeactiviteiten. Ik heb veel van mijn collega's aangemoedigd de piraterij ook vaarwel te zeggen en dat hebben ze gedaan."

Sterker, afgelopen mei liet Hassan wederom publiekelijk weten dat de 'duizenden' jonge ex-piraten die hij op het rechte pad had gekregen scholing en reïntegratie behoefden. Uiteraard met de hulp van Hassan zelf; hij solliciteerde naar de non-existente functie van 'antipiraterij-officier'.

En passant leek 'Grote Mond', Hassan's bijnaam in het Somalisch omdat hij naar eigen zeggen 'als kind veel huilde', zichzelf op de schouders te kloppen voor de dramatisch gedaalde piraterij voor de kust van Somalië. In 2013 is er voor de Somalische kust nog geen enkele succesvolle overval op een schip geweest. Dat komt vooral door de westerse anti-piraterijmissies en de toegenomen stabiliteit in Somalië.

Ondanks Hassan's transformatie werd de gepensioneerde piratenkoning afgelopen zaterdag alsnog op listige wijze gearresteerd op vliegveld Zaventem na een zorgvuldig voorbereide en nogal hilarische valstrik door de Belgische autoriteiten.

Roem en faam
Ze lokten Hassan naar Brussel met het vooruitzicht op een rol in een internationale film over piraterij. Met die rol zou de theatrale 'Grote Mond' wereldwijd roem en faam vergaren. In andere vertellingen zou hij enkel 'adviseur' worden bij de film. Op zich geen gekke gedachte. Momenteel draait er in de Verenigde Staten de nu al controversiële film met Tom Hanks, 'Captain Philips', over een gekaapt Amerikaans schip met Somaliërs in de rol van piraten.

Het aanbod van de Belgen kon de theatrale Hassan niet weerstaan en dat kan hem nu 45 jaar cel opleveren voor tientallen kapingen en gijzelingen die zijn 'Somali Marines' tussen 2008 en 2013 uitvoerden. Een van de spectaculairste was de kaping in 2008 van de Saoedische supertanker Sirius Star, waarop twee miljoen vaten olie werden vervoerd. De kaping van twee maanden leverde Hassan bijna 2,5 miljoen euro losgeld op.

Gisteren moest Hassan al voor een Belgische rechter verschijnen nadat hij jarenlang uit handen van buitenlandse autoriteiten wist te blijven. Volgens Belgisch federaal procureur Johan Delmulle lukte hem dat omdat hij "zeer argwanend is en zelden reist", zo zei hij tijdens de persconferentie na Hassan's aanhouding. De operatie kostte veel tijd en moeite, maar de Belgen zijn er blijkbaar in geslaagd op Hassan's zwakke plek in te spelen: zijn ijdelheid.

De Belgen hebben zoveel moeite in deze undercover operatie gestoken omdat ze nog een appeltje met Hassan te schillen hebben vanwege de kaping van het Belgische baggerschip Pompeï in 2009 door de Somali Marines. Bij de kaping van de Belgische steenstorter Pompië werd de bemanning, waaronder twee Nederlanders, 71 dagen gegijzeld op het schip. De Nederlandse onderhandelaar Hans Slaman voerde maar liefst 171 gesprekken van in totaal ruim 31 uur met piratenleider Hassan, die hij 'Abdi' noemt. Slaman zou het losgeld omlaag gekletst hebben van 6 miljoen dollar naar 2,8 miljoen euro. Dat bedrag werd per parachute in zee afgeleverd en zou direct in de zakken van Hassan zijn verdwenen.

Hoewel 'Grote Mond', wiens zoon ook een gevreesde piratenleider zou zijn, niet ontkent 'in de piraterij' te hebben gezeten wordt hij niet graag 'piraat' genoemd. "Ik ben het gevecht wel begonnen", zei Hassan, verwijzend naar internationale vissers die de kust voor Somalië zouden leegvissen nadat het land na 1991 in burgeroorlog en chaos verkeerde. Piraten-meester Hassan beweert niet anders te hebben gekund dan de piraterij in te gaan nadat zijn vissersbedrijf werd geruïneerd.

Journalisten, maritiem experts en anderen die contact hadden met Hassan omschrijven hem als aimabel en goedlachs. Maar op de gijzelingen door Hassan's ondergeschikten ging het er geenszins vriendelijk aan toe. "We werden nachtenlang wakker gehouden en werden met de dood bedreigd", vertelde de Nederlandse kapitein van de Pompeï Hendrik Toxopeus nadat hij bevrijd was.

Een verlossing
Hassan's arrestatie zal weinig veranderen aan de toch al gedaalde piraterij vanuit Somalië. Ook de miljoenen aan losgeld zullen waarschijnlijk niet naar de rederijen terugkeren - Somalië heeft een totaal ander, traditioneel banksysteem dan meeste landen. Maar voor de slachtoffers lijkt zijn aanhouding een verlossing. De Belgische James Law, een van de gegijzelde bemanningsleden van de Pompeï die een boek schreef over de kaping, noemt de arrestatie 'fenomenaal.' "Ik vind het prachtig dat nu niet de kleine garnaaltjes, maar de grote vis is gepakt."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden