IJdele drugsbaron ontving acteur

Meestgezochte crimineel ter wereld nodigde Sean Penn uit voor interview

"Ik ga vandaag naar die andere president van Mexico." De Amerikaanse acteur Sean Penn schreef dit in het Amerikaanse blad Rolling Stone, zonder spoor van ironie. Het was ook niet zomaar iemand die hij in september 2015 zou ontmoeten: Joaquin 'El Chapo' Guzman Loera, de meestgezochte drugscrimineel ter wereld. Toen nog een vrij man, sinds vrijdag opgepakt na een eerder ontsnapping. De beelden van de geheime ontmoeting werden onder meer geleverd door journalist Matthew Haag van The New York Times.

Het is een van de meest opmerkelijke interviews van de laatste jaren. Diep in de jungle van Mexico bracht Penn zeven uur door met de man die met drugssmokkel zoveel dollars verdiende, dat hij op de miljardairslijst van Forbes belandde. Een man ook naar wie de Mexicaanse autoriteiten op dat moment een ware klopjacht hielden, nadat hij twee maanden eerder via een lange tunnel uit een zwaar bewaakte Mexicaanse gevangenis was ontsnapt.

Die avond, eind september, kan er nog geen 'officieel interview' worden gehouden, schrijft Penn in het Amerikaanse Rolling Stone. "Ik voelde me gedwongen vragen te stellen waarvan ik de antwoorden sowieso zou onthouden." Wel wordt een vervolgafspraak gemaakt, maar die gaat niet door omdat de drugsbaas door de autoriteiten in het nauw werd gedreven. El Chapo belooft wel vragen te beantwoorden per videotape.

El Chapo vertelt dat hij op vroege leeftijd al begon met de verkoop van marihuana. "Het moest wel, het was de enige manier om mijn familie in leven te houden." Nu, zo zegt hij, heeft hij een hele armada aan voertuigen om drugs te smokkelen. "Ik bied meer heroïne, cocaïne en marihuana aan dan wie dan ook. Ik heb een vloot aan onderzeeërs, vliegtuigen, vrachtwagens en boten."

"Of ik gewelddadig ben? Helemaal niet. Alles wat ik doe is om mezelf te verdedigen, meer niet", zegt de drugsbaas, die zich volgens Penn opstelt als een innemende man die al twintig jaar zelf geen drugs meer gebruikt. De topcrimineel zegt verder dat als hij wordt gepakt, de drugshandel blijft floreren. " Dat is niet afhankelijk van slechts één persoon."

Aan de ontmoeting met Penn ging een maandenlange voorbereiding vooraf. Via gecodeerde mails, versluierde sms-berichten op telefoons die maar één keer mochten worden gebruikt, wordt het contact uiteindelijk gelegd via de Mexicaanse actrice Kate del Castillo, waar El Chapo van gecharmeerd is. Hij stuurde haar bloemen en legde - toen nog vanuit de gevangenis - het idee voor van een film over hem. Er wordt een afspraak gemaakt.

Penn wordt eerst naar een hotel geleid, waar een escorte van terreinwagens op hen wacht. "Toen ik instapte, verdween het verkeer voor mijn ogen. Het bleek dat iemand de weg had geblokkeerd, zodat wij hard konden doorrijden."

Na een vlucht en weer een lange autorit - militaire posten worden zonder problemen gepasseerd - komt Penn bij een paar bungalows, waar El Chapo hem opwacht. "Hij omhelsde me en sprak een lange Spaanse groet die ik niet verstond. Hij lachte daarom met zijn maten."

Penn's avontuur leidde er volgens de Mexicaanse opsporingsdiensten wel toe dat El Chapo weer kon worden gearresteerd. Ze zouden Penn al die tijd in de gaten hebben gehouden. Ook rijzen er volgens het Amerikaanse blad Variety nu vragen over de acteur zelf: waarom heeft Penn na zijn interview nooit zijn bevindingen gedeeld met de autoriteiten?

El Chapo wordt mogelijk binnenkort uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden