Igor Levit is een echte Beethoven-titaan

CHRISTO LELIE

klassiek

Igor Levit

****

In 1819 stuurde de Weense muziekuitgever Anton Diabelli een muziekthema naar talrijke componisten met het verzoek er een variatie op te maken. Beethoven schreef direct maar liefst 20 ingenieuze variaties, die hij in 1826 tot 33 uitbreidde. Met deze 'Diabelli-variaties', opus 120 creëerde hij het grootste, moeilijkste en vooruitstrevendste pianowerk van zijn tijd.

Nog altijd is dit muziek die alleen door de ware titanen onder de pianisten bevredigend uitgevoerd kan worden. Igor Levit bleek zo'n titaan toen hij er vrijdag in de Kleine Zaal van het Concertgebouw een weergaloze vertolking van gaf. Levit is Rus, maar vanaf zijn achtste opgegroeid en muzikaal opgeleid in Duitsland. Bij hem was dan ook stevig, Teutoons Beethoven-spel te horen. Hij pakte in de krachtige delen fors uit, met groot technisch meesterschap tot in de weerbarstigste variaties. Maar het waren de enorme contrasten, rijke nuancering en diepgaande expressie in de verstilde, langzame variaties die de grootste indruk maakten. Zo werden de Diabelli-variaties een fascinerende luisterervaring.

Qua programmasamenstelling was dit kort uitgevallen recital minder gelukkig. Omdat de 'Diabelli-variaties' zo'n 55 minuten duurden, beperkte Levit het programma voor de pauze tot Beethovens 'Mondschein'-sonate, die bij hem slechts een kwartier tijd in beslag nam. Ofschoon van dezelfde componist als de twee decennia jongere Diabelli-variaties bleek deze sonate uit 1801 daar inhoudelijk niet erg bij aan te sluiten. Levit speelde dit vroegere Beethoven-werk nogal romantisch. Het leek ook of hij aan de vleugel moest wennen, want sommige zachte tonen kwamen niet goed door.

Programmatisch weinig geslaagd was dat Levit Sjostakovitsj' 'Polka' als toegift speelde. De humor van dit bitse stukje, sloot weliswaar aan bij sommige van Beethovens geestige variaties, maar het contrast met de beschouwende en zo intens gespeelde slotvariaties van de 'Diabelli-variaties' was te groot.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden