IG Metall: Halveren overwerk levert 300 000 banen op

FRANKFURT (Reuter, DPA) - Werknemers moeten hun overwerk niet langer uitbetaald krijgen. In plaats daarvan moeten ze vrije tijd ontvangen, zo meent Klaus Zwickel, leider van IG Metall, de grootste vakbond van Duitsland. Die vrije dagen kunnen dan worden opgenomen in slappe tijden.

Bedrijven die veel werknemers langer laten doorwerken, moeten meer personeel aannemen, zo luidt zijn redenering. Ondernemingen die hun produktie maanden van te voren vaststellen, kunnen zich dat veroorloven, zo zei Zwickel tegenover het Duitse dagblad Bild.

Berekeningen van de Duitse vakcentrale DGB wijzen uit dat als de helft van alle overuren zou worden geschrapt, er 300 000 banen ontstaan. DGB-voorzitter Dieter Schulte heeft daarom vorige week de werkgevers aangeboden over mogelijke vormen van flexibilisering van de werktijd te praten.

Het voorstel van Zwickel komt op een moment dat de Duitse industrie bezig is methodes te zoeken om de produktiviteit te verhogen. Die staat onder druk door de hoge koers van de mark, die Duitse produkten in het buitenland duurder maakt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden