Ifor blijft extra paraat

PALE, BRUSSEL (Reuter, AFP) - De Ifor-troepen in Bosnisch Servië blijven in verhoogde staat van paraatheid, ondanks een verminderde spanning na een succesvolle inspectie van een Servische wapendepot gisteren.

“Het was een succesvolle bijeenkomst. We kregen toestemming te bekijken wat we wilden. Vanuit dat perspectief was het een zeer nuttig bezoek.” Navo-commandant van de vredesmacht in Bosnië (Ifor), generaal Michael Walker, toonde zich gisteren tevreden over de verlate inspectie van een omstreden wapendepot van de Bosnische Serviërs in Han Pijesak, zestig kilometer ten oosten van Sarajevo.

De Bosnische Serviërs weigerden de afgelopen dagen Ifor toegang te verlenen tot de opslagplaats, ofschoon de Navo krachtens het vredesverdrag van Dayton overal inspecties mag uitvoeren. De militaire basis in Han Pijesak dient tevens als hoofdkwartier van de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic, die door het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag wordt gezocht in verband met oorlogsmisdaden. De dreiging door de Navo van luchtaanvallen leidde tot de uiteindelijke toestemming voor inspectie.

Walker vloog vergezeld van de Bosnisch-Servische predident Biljana Plavsic naar Han Pijesak. Na terugkeer in Pale zei Walker dat met het onderzoek van de wapenopslagplaats een dreigend conflict tussen de Navo en de Bosnische Serviërs is voorkomen. “Er is altijd de mogelijkheid dat een probleem als dit opdoemt. Maar ik denk dat we het voldoende hebben doorgesproken en een beter begrip hebben van de implicaties om ons toestemming te geven voor de inspectie”, aldus Walker.

Of de Navo-commandant met deze woorden doelde op de mogelijke aanwezigheid van Mladic is niet duidelijk. De Ifor-troepen zijn verplicht de Bosnisch-Servische generaal op te pakken als ze hem tegenkomen. Op de vraag of Walker enig teken had bespeurd van Mladics aanwezigheid zei hij: “Zoals viel te verwachten, geen.” Een Ifor-woordvoerder in Sarajevo verklaarde dat de Navo niet de indruk wilde wekken dat een arrestatie van Mladic op handen is.

Ondanks het positieve resultaat van gisteren houdt de Navo haar 54 000 troepen in verhoogde staat van paraatheid. Dat betekent dat de maatregelen van de veiligheidsoperatie Fear Naught (Vrees Niets) van kracht blijven. Daaronder valt de terugtrekking van geïsoleerde eenheden naar beter verdedigbare stellingen. Burgerpersoneel kreeg het bevel het Bosnisch-Servische gebied te verlaten.

De operatie is in gang gezet als voorbereiding op eventuele represaillemaatregelen tegen de weigering van de Serviërs de Dayton-akkoorden na te leven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden