Iets wat lekker rock-'n-roll is, is in feite vaak gewoon cool en stoer

De jihad is enorm rock-'n-roll', zei schrijver Dimitri Verhulst onlangs in een interview. Om daaraan toe te voegen: 'Het is enorm rock-'n-roll om te sterven als Jim Morrison, als Kurt Cobain.'

Terwijl Van Dale rock-'n-roll nog beschrijft als een zelfstandig naamwoord voor een type 'sterk ritmische (...) popmuziek', gebruikt Verhulst datzelfde woord als een bijvoeglijk naamwoord met een metaforische betekenis.

Rock-'n-roll wordt wel vaker als adjectief gebruikt. Zo schreef Trouw in augustus dat 'het bepaald niet 'rock-'n-roll' is om gretig te snoepen uit de staatsruif', maar dat ging dan ook over een popgroep. Wat langer geleden schreef de krant over een ouder fotomodel, wier grijze kapsel 'erg rock-'n-roll gevonden' werd.

Dat bijvoeglijke gebruik van rock-'n-roll hebben we ontleend aan het Amerikaans-Engels, waarin het woord niet alleen de naam van een muziekstijl is, maar ook een metafoor voor alle associaties die daaraan verbonden zijn: anti-autoritair, experimenteel, opstandig, grenzen opzoekend. In die betekenis wordt het woord toegepast op zaken, handelingen en personen. 'Koken moet weer een beetje rock-'n-roll worden', vond een kok onlangs. En illusionist Hans Klok vertelde in een interview over zijn geloof dat hij 'een extreem iemand' is: 'Ik ben een beetje rock-'n-roll, dus ik denk dat Hij af en toe wel de andere kant opkijkt'.

Vooral in modetijdschriften ('de lange oorbel is lekker rock-'n-roll') begint deze betekenis van rock-'n-roll echter alweer te vervagen en wordt het woord meer en meer synoniem met cool en stoer. tdb@taalbank.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden