Iets van genoegdoening voor eendrachtig Ajax en Ten Hag

Klaas Jan Huntelaar viert de 1-0 tegen Standard Luik. Beeld ANP pro shots
Klaas Jan Huntelaar viert de 1-0 tegen Standard Luik.Beeld ANP pro shots

Met een klinkende 3-0-overwinning op Standard Luik heeft Ajax de eerste twijfels verdreven. Dat was ook prettig voor Nederland, met nu twee ploegen, ook kampioen PSV, in de laatste voorronde van de Champions League.

Het alweer eerste gemor, na de mislukte opening van de competitie tegen Heracles (1-1), werd gisteravond door een plots daadkrachtig Ajax verdreven met klinkende cijfers en, hoopgevender misschien nog, een toch nauwelijks verwacht een­drachtig optreden. Niets kan bij Ajax een garantie zijn, maar deze avond mocht er zijn, ook voor de opgeluchte fans.

Met een 3-0 zege op Standard Luik baande Ajax, na de 2-2 van vorige week gisteren al heel gauw onbedreigd, zich een weg naar de laatste voorronde van de Champions League. Daarin zal Dinamo Kiev de tegenstander zijn. Geen makkelijke opdracht, maar dat kan ook niet in dit stadium. Voor het moment zal en mag zeker ook de al danig bekritiseerde trainer Ten Hag iets van genoegdoening koesteren – heel even, langer zal hij het ook niet doen.

Na toch iets te veel gegoochel met spelers in de ouverture van de competitie had Ten Hag gisteren gekozen voor wat momenteel zijn vaste opstelling mag lijken, dezelfde als een week eerder in Luik. Ten Hag had het daarin in een variant gezocht, met Ziyech op de vleugel en Tadic als aanvallende middenvelder. Op het middenveld, dat vanwege de aard van de spelers nooit heel stevig zal zijn, waren de teugels toch wat aangetrokken.

Openingsoffensiefje

In die constellatie bouwde Ajax evenals in Luik al in de eerste helft een 2-0 voorsprong op, met een voelbaar verschil, dat wel. De cijfers konden nu door het aanmerkelijk vasthoudender spel van Ajax rustgevend aanvoelen, waar in België ook voor rust vooral op het middenveld al gaten waren gevallen, waarin de tegen­stander in de tweede helft nog kon terugkomen. Daar kon nu, was halverwege al op te maken, geen sprake van zijn.

Nadat Standard Luik het openingsoffensiefje van Ajax nog had doorstaan, werden de klappen na ruim een half uur in kort tijdsbestek uitgedeeld. Spits Huntelaar liftte de bal na een voorzet van Tagliafico subtiel over de doellijn, waarmee hij zich al niet voor het eerst in dit prille seizoen voor Ajax in Europa van waarde toonde (1-0). Luttele minuten later kopte aanvoerder De Ligt in na een hoekschop van Ziyech. Via aanvaller Emond tolde de bal in het doel (2-0).

Fortuinlijk was de treffer daarmee toch niet te noemen, gezien de verhoudingen in het veld en de kracht van De Ligt, de tiener die wederom een voorbeeld van strijdlust en overgave was. Natuurlijk, Standard Luik is nog geen tegenstander van hoog niveau, de onnauwkeurigheid en de wildheid vooral van de ploeg werden nu dan toch scherp belicht. Weldra was bevestigd dat de Belgische nummer twee vorige week bovenal door de slapte van Ajax nog in het zadel was geholpen, maar daarop alleen wijzen zou voor Ajax onrechtvaardig zijn.

Weinig ruimte

Nadat de eerste twijfels in Amsterdam al waren gerezen, leverde Ajax een prestatie waarop weinig aan te merken was. Het deed wat van een Nederlandse ploeg op dit niveau mag worden gevraagd. De Ligt en Tagliafico beten in de verdediging van zich af en lieten de tegenstander voelen dat er nu weinig ruimte zou vallen, de middenvelders streden meer in elkaars nabijheid en op die basis konden de offensieve kwaliteiten renderen.

Al vroeg in de tweede helft kon Neres inschieten na een pirouette van Tadic (3-0). Een dankbaar applaus en een dito gejuich rezen op. Niet dat meteen alles ten goede kan zijn gekeerd, niet dat de rolverdeling van Ziyech en Tadic dé oplossing is. Ten Hag zal gerust nog eens schuiven, met dit spelersaanbod.

Maar gisteren was zijn samenstelling wél de oplossing – ook weleens prettig voor de belaagde coach én voor de algehele stemming in den lande in het begin nog maar van dit voetbalseizoen. Met ook PSV heeft Nederland toch twee ploegen in de laatste voorronde, met de kansen van dien. Wat mag na de val van het voetballand meer worden gevraagd?

Lees ook:

De verschillen tussen Ajax en PSV; de favoriet en de kampioen

Bij PSV stelt de nieuwe trainer Van Bommel de spelers logisch op. Bij Ajax laat Ten Hag ze door het elftal dwalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden