'Iets te modern' is goed voor steniging

Iraakse milities vermoorden jongeren die 'een ziekte zijn in de islamitische samenleving'

Angst en verwarring regeren in Bagdad door berichten over gewelddadige moorden op jongeren met punk-kapsels en zwarte kleding die 'emo' zouden zijn. Tussen de 56 en negentig jongeren, met name jongens, zouden de afgelopen maand zijn omgebracht door steniging.

De Bagdadse kappers hebben het er druk mee. Iedereen die vreest dat zijn haar te lang zou kunnen zijn laat het knippen. "Maar ik draag nog steeds zwarte kleding, dat ben ik nu eenmaal", zegt Mustafa strijdlustig door de telefoon, een jonge Bagdadi die zichzelf emo noemt, en uit angst voor repercussies zijn lange lokken liet knippen. Zelf had hij geen problemen, maar hij hoorde van vrienden dat jongens met lang haar en opvallende kapsels zijn opgepakt. "Ze denken dat ze emo zijn, slaan ze en doden ze."

De berichten spreken over militieleden die jongens van de straat halen en ze met betonnen blokken bewerken tot ze dood zijn. In een laatste incident zouden twee meisjes zijn mishandeld omdat ze strakke spijkerbroeken droegen.

Het begon allemaal met de website van het ministerie van binnenlandse zaken, begin februari, waar het 'emo fenomeen' onder Iraakse jongeren werd veroordeeld. De politie kreeg toestemming om de trend, die gelijk werd gesteld aan duivelsverering, zo snel mogelijk te 'elimineren'. Het ministerie beschrijft emo's: "Ze dragen vreemde, strakke kleding met doodshoofden erop, gebruiken schriften in de vorm van doodshoofden, dragen oorringen in hun neuzen en tongen". Kolonel Moehammadawi van politie sprak op het Iraqi News Netwerk over de 'beruchte effecten' van 'zogeheten Satanisten of emo's'. Hij kondigde aan een operatie te leiden om de scholen in Bagdad ervan te vrijwaren.

Emo, een punk-achtige trend die in Nederland beter bekend is als gothic, heeft het Midden-Oosten veroverd. Al een paar jaar proberen ook in Irak jongeren zich te onderscheiden. In Bagdad en delen van Irak regeren echter sjiitische extremisten, die alles wat anders is afdoen als goddeloos.

"Veel tieners in Irak worden emo omdat ze de stijl leuk vinden", vertelt Moestafa. "Het is onzin dat we tot de duivel bidden, het is alleen maar een levensstijl." De Iraakse blogger Haydar meent dat veel jongeren aangetrokken worden door de mode: "Ze begrijpen niet eens wat emo betekent."

Moestafa en Haydar vertellen hoe hun vrienden naar de kapper snelden, hoe kappers haast maken met knippen om niet betrapt te worden en in de problemen te komen, hoe taxi-chauffeurs weigeren jongeren met lange haren en zwarte kleding te vervoeren. Winkels veranderen hun etalages, veel jongeren laten hun strakke spijkerbroeken maar in de kast.

Het lijkt erop dat de mededeling van Binnenlandse Zaken milities tot actie heeft aangezet. Iraakse media publiceren een reactie van de radicale geestelijke Moktada al-Sadr, die de Mahdi-militie leidt, op het fenomeen. Die meent dat 'deze gekke mensen een ziekte zijn in de islamitische samenleving' en 'door de machthebbers middels de wet geëlimineerd moeten worden'.

Er zouden lijsten met namen van emo's rondgaan. "De milities willen ons eraan herinneren dat ze nog steeds macht hebben", zegt Haydar. "Het gaat ze erom angst te zaaien. De actie is gericht tegen iedereen die zich anders kleedt - dat vinden ze onislamitisch."

De Iraakse parlementarier Safia Soehail maakt in de Arabische krant Asharq-al-Awsat melding van jongeren die in elkaar zijn geslagen door bewakers, politie en veiligheidsmensen. "Als het echt om duivelsverering gaat, dan moeten we met die jongeren praten", bepleit ze. De opdracht die studenten kregen om lijsten te maken van vrienden die emo zijn, herinnert haar aan de tijd van Saddam en de Baathpartij.

Media berichten vanuit mortuaria waar slachtoffers zijn binnengebracht, bloggers maken zich boos en op Facebook gaan foto's rond van slachtoffers en de betonblokken waarmee ze worden gedood. Geschrokken van het effect van zijn site heeft Binnenlandse Zaken extremisten inmiddels gewaarschuwd 'de publieke vrijheden van Irakezen te respecteren'. De invloedrijke grootayatollah Al-Sistani heeft het stenigen van jonge mannen 'een uitingvan terreur' genoemd. Haydar wijt het geweld deels aan de gebrekkige opleiding van de meeste militieleden. Soehail bepleit daarom workshops voor veiligheidsmensen "om ze te informeren over de grondwet en mensenrechten, en hoe ze de Irakezen moeten beschermen".

Emo's en homo's
Steniging van mensen die zich anders gedragen is in Irak niet nieuw. In 2006, op het hoogtepunt van het geweld, doken er regelmatig berichten op over aanvallen op homoseksuelen.

Met name in sjiitische wijken als Sadr City zouden homo's zijn aangevallen en vermoord. Vaak gebeurde dat door hun billen met superlijm aan elkaar te plakken. Homoseksualiteit is verboden in Irak, maar wordt tegelijkertijd gedoogd als een uitlaatklep voor ongehuwde jongeren waarbij de eer van vrouwen, en dus de hele familie, geen gevaar loopt. In de berichtgeving over de emo's die worden aangevallen is ook melding van homo's die slachtoffer zouden zijn.

De trend, en de berichtgeving, richt zich deze keer echter vooral op jongeren in vreemde zwarte kleding met vreemde zwarte haardracht en veel make-up.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden