Iets nieuws wordt op Instagram steevast begeleid door Dylan

Wie volgen we deze week op sociale media? De hashtag #timestheyareachangin' toont op Instagram hoe mensen met veranderingen omgaan.

Verandering hoort bij het leven, dat had protestzanger Bob Dylan goed door. Het is de universele zeggingskracht van de dichtregel 'the times they are a-changin' die hem geliefd maakt. Als huis- tuin- en keukenpoëzie blijkt de tekst uiterst geschikt. Zo duikt de regel veelvuldig op naast foto's van zwangere vrouwen op Instagram, iets wat William Shakespeare Dylan niet nadoet met zijn 'to be or not to be', toch niet ontoepasselijk als het om nieuw leven gaat.

Een dichter wiens tekst op sociale media een ingeburgerde hashtag wordt, moet wel een literaire grootheid zijn, zal het Nobelprijscomité gedacht hebben toen ze de protestzanger deze week de Nobelprijs voor literatuur toekenden.

Want de woorden van Dylan zijn niet alleen geliefd onder zwangere vrouwen. Ze sieren ook kiekjes van de fietsenrekgebitten van kinderen, gaan mee op eerste schooldagen, vergezellen huwelijksaanzoeken en begeleiden het sjouwen van een bank van het ene naar het andere huis.

Wie door een antropologische bril naar de foto's met Dylans dichtregel als hashtag kijkt, kan bovendien een aantal maatschappelijke ontwikkelingen ontwaren. Zoals veranderende opvattingen over religie: een Mariabeeld dat in een café als decoratie dient, de paus op de voorkant van muziekblad The Rolling Stone.

Of digitalisering. Kleine kinderen met ipads op de bank, op straat, in de auto - allemaal volledig opgaand in de digitale werkelijkheid. Of een opa die in zijn onderbroek op de bank zit, een tablet in zijn hand. Een telefooncel vol spinnenwebben. Vaste lijnen? Buitenspelen? Het is voorbij, schrijven de mensen bij deze foto's; the times they are a-changin'.

Ook als het om emancipatie gaat duikt de regel op. Wie had een eeuw geleden gedacht dat de regenboogvlag ooit zou wapperen voor het Witte Huis? Of dat mensen op genderneutrale toiletten zouden plassen? Bob Dylan voorzag het allang.

Dat hij de Nobelprijs voor literatuur krijgt, toont aan dat popmuziek niet meer als triviale lage cultuur wordt weggezet, maar erkenning kan krijgen als literair vakwerk op Nobelprijsniveau. Waar zijn muziek in de jaren zestig nog gold als 'ketelmuziek', profeteerde Dylan het zelf al: 'The times, they are a-changin'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden