Iets missen? Ja, de geborgenheid

Trouw volgde tien leerlingen van CSG Jan Arentsz in Alkmaar tijdens de examenperiode. Gisteren kwam dan eindelijk dat ene moment waarop ze jaren hadden gewacht.

„Je moet zo’n cijferlijst inlijsten, niet opvouwen!”, zegt Duncan de Graaf (17) tegen Jeremiah Poland. Jeremiah (17) propt het papiertje met de tienen, negens en achten die hij voor zijn vmbo-examen heeft gehaald, gewoon weer in zijn broekzak. De groep kijkt hem lachend aan. Hij was niet verrast toen hij vanavond te horen kreeg dat hij was geslaagd. „Het was allemaal zo simpel”, zegt Jeremiah ontspannen in de aula van het Jan Arentsz. Havo- en vwo-leerlingen komen hier hun cijferlijsten straks ophalen. Jeremiah heeft zijn lijst eerder op de dag al gekregen. Geen moment twijfelde hij over zijn goede examenresultaten.

Heel anders was het voor de 17-jarige Maurits van Looy. „Ik was onwijs zenuwachtig. Ik had alle examens op internet nagekeken. Het leek erop dat ik ze slecht had gemaakt. Maar gelukkig viel dat mee, ik ben heel opgelucht!”

Dan vliegt Michelle Ariëns de aula binnen. „Ik werd heel laat gebeld, als laatste van de lijst, ik dacht even dat ik gezakt zou zijn.”

Alle negen – vmbo-leerlinge Maaike de Haas is er vanavond niet bij – mogen zich vanaf nu oud-leerling noemen. „Heel cool!”, zegt Lizzy Poelman. Ze straalt. „Ik ben echt heel erg blij dat ik klaar ben op deze school. Niet dat het niet leuk is hoor, maar vorig jaar was ik al gezakt voor het vmbo en dan heb je het wel gezien.” Daar kan Paulien Smit over meepraten. Maar gelukkig is ook zij dit jaar geslaagd. In september gaat ze, net als Lizzy, de opleiding sociaal pedagogisch werk doen.

Ze praten honderduit. Over examenresultaten van klasgenoten, over de reis die de 17-jarige Anna de Wilde in haar eentje door Australië gaat maken nu ze haar vwo-diploma op zak heeft, en over de examenstunt die niet meer gedaan mag worden.

Toch werden de laatste lesdag cartoons van docenten opgehangen. En kreeg het portret van Jan Arentsz op de schoolgevel rood gestifte lippen. „Achter Jan werd een ’s’ geplakt”, lacht Tim Steenvoorden. Hij is nog wat beduusd van het telefoontje dat hij nog geen uur geleden van mevrouw De Jong kreeg, vertelt hij. Zij deelde vrolijk mee dat Tim zijn vwo-examen heeft gehaald. Voor Maarten van Hasselt (18) zit de spanning er nog steeds een beetje in. In de wetenschap dat hij is geslaagd, wacht hij nog op zijn cijfers. Hij wil cum laude slagen, dan hoeft hij niet ingeloot te worden voor de studie geneeskunde.

Jeremiah heeft al met vrienden geproost op zijn slagen. De rest moet dat nog doen. „Hoewel dat best moeilijk is als je twee beste vriendinnen zijn gezakt voor hun examen”, zegt Anna. Duncan gaat vanavond vroeg naar bed. „Ik ben uitgeput.” Hij heeft drie selectiedagen achter de rug op de universiteit in Amsterdam, waar hij volgend jaar geneeskunde hoopt te gaan studeren.

Hun jaren op het Jan Arentsz zullen ze zich allemaal als heel fijn herinneren. Toch is het vooral leuk om aan de toekomst te denken. „Nu kun je gaan doen waarvoor je tien jaar hebt gewerkt”, zegt Duncan. De vraag wat ze het meest zullen missen, is voor niemand moeilijk te beantwoorden. Tim: „Vooral deze sfeer, dat iedereen elkaar kent. Een soort geborgenheid. Ja, zoiets.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden