pop-up Rotterdam

Iets meer witte kinderen hier, graag

Directeur Tineke Visser wil van de Globetrotter graag een mooie gemixte school maken. Beeld arie kievit
Directeur Tineke Visser wil van de Globetrotter graag een mooie gemixte school maken.Beeld arie kievit

Rotterdammers weten de Afrikaanderwijk nu ook te vinden. Maar het zou zonde zijn als hun kinderen elke dag de Laan op Zuid oversteken om naar een wittere basisschool te gaan. Hoe krijg je een goede mix? Deze week doet Trouws pop-up-redactie verslag vanuit de Afrikaanderwijk in de havenstad.

Niels Markus

Katholieke basisschool de Globetrotter aan het Afrikaanderplein heeft 240 leerlingen, van wie een handvol van 'Nederlands-Nederlandse' afkomst. Directeur Tineke Visser: "Ik adviseer witte ouders hun kind op de peuterschool te laten beginnen. Als ze na anderhalf jaar doorstromen naar de kleuterklas, zien ze vanzelf of de school dan meer gemixt is."

Want als de voortekenen niet bedriegen, gaat de Afrikaanderwijk de komende jaren veranderen. In navolging van Katendrecht weten jonge gezinnen de wijk te vinden. Verkrotte huizenblokken hebben plaatsgemaakt voor ruime gezinswoningen. Ook de al jaren braakliggende strook tussen de wijk en de lange Laan op Zuid zal volgebouwd worden met woningen voor meer kapitaalkrachtige Rotterdammers.

Transformatie

Het risico bestaat dat de nieuwe kinderen elke ochtend de Laan op Zuid zullen oversteken, om naar school te gaan in Kop van Zuid-Entrepot, waar de appartementen duurder zijn en de scholen witter. Op aanraden van ouders heeft Visser haar wervende tekst over de school aangepast. In plaats van een school met 'een overwegend islamitische populatie', prijst ze nu de twintig etniciteiten op de Globetrotter.

Visser vormt met collega Merel Hammerstein sinds een jaar de directie van de school. Het gebouw kreeg in die periode een fikse opknapbeurt. Nu de school blinkt, moet die verandering ook in de hoofden van de ouders en het personeel gaan zitten. Vaak hingen leraren nog een beetje in het beeld van de Afrikaanderwijk als probleemwijk. "Als we een brief opstelden, was de reactie vaak: dat is veel tekst, is dat niet te moeilijk? Terwijl bijna alle ouders in Nederland geboren zijn."

Dat geldt ook voor Farida Bouglame (38), die drie kinderen op de Globetrotter heeft. Die zaten eerst op een witte school op de Kop van Zuid, maar ze zocht een kleine, knussere school. "Ik twijfelde eerst, omdat hier zoveel buitenlandse leerlingen zijn." Ze sluit zich aan bij Vissers streven naar een diversere school. "Meer kinderen van Nederlandse afkomst, ik zou het toejuichen."

Ondanks de geleidelijke transformatie van de Afrikaanderwijk, dringt ook de harde realiteit van Rotterdam-Zuid door in de Globetrotter. De armoede is hier minder groot dan bij sommige andere scholen in de wijk, zegt Visser, maar ook zij ziet soms kinderen met wel 'heel erg een hoogwaterbroekje'.

De wereld van veel leerlingen is niet groter dan de Afrikaanderwijk. Een uitstapje naar de noordoever van de stad of naar het strand van Hoek van Holland is voor sommigen al een enorme ervaring. "Een leerling kan cognitief wel vwo-niveau halen, maar in veel gezinnen leren kinderen maar heel beperkt van ervaringen."

Extra uren

Daarom is de school aangesloten bij fondsen die kunnen voorzien in fietsen, laptops, of een bureautje voor thuis. Want wie zonder fiets opgroeit, begint door een beperktere leefwereld op achterstand aan de middelbare school. Ook de extra lesuren en de vakantieschool waarvan de kinderen sinds een aantal jaar gebruik kunnen maken, lijken effect te hebben. De Citoscores kruipen voorzichtig omhoog.

Al maakt Visser wel een kanttekening. De gemeente en het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid willen dat de leerlingen tien extra lesuren per week krijgen. "Wij geven liever zes uur kwalitatief goed les, dan tien uur waar ze minder aan hebben." Denk ook aan het lerarentekort, dat de komende jaren nijpende vormen zal aannemen. "Hogere Citoscores zijn mooi en belangrijk, maar ik ben er blijer mee dat onze leerlingen gemiddeld heel gelukkig zijn op school."

Laatst zag ze een vader die twee weken eerder bij haar op kantoor was, 's ochtends met zijn dochter aan de hand op het schoolplein staan. Hij durfde het aan om zijn kind in zijn nieuwe wijk op school te laten gaan. "Ik ben naar ze toe gelopen en heb ze hartelijk welkom geheten. Het begin is er."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden