Iets doen aan voedselverspilling? Geef een waste-feest

Beeld getty

Zeker, voedselverspilling is menens, daarover bestaat geen twijfel. Maar zoals met veel problemen, helpt een positieve aanpak vaak het best.

Wat begon als underground feestje in een leegstaande Berlijnse loods, is momenteel aan het uitgroeien tot een serieus fenomeen: de SchnippelDisko, DiscoSoupe, DiscoZuppa ofwel DiscoSoep. Het werkt als volgt: je verzamelt eten dat is afgedankt, zoekt een geschikte locatie, nodigt een groep mensen uit, een dj en een kok, zet wat messen en snijplanken klaar en je kunt van start.

De eerste SchnippelDisko werd georganiseerd door de Duitse jongerentak van Slow Food en werd bezocht door vijfhonderd mensen. Het was zo'n succes dat 'DiscoSoupe' zich vanuit het netwerk van Slow Food Youth Network zich als vanzelf verplaatste naar Parijs waar jongeren ook wel wat zagen in deze manier van waste gebruiken.

De echte doorbraak kwam op 13 oktober 2012 toen de Britse waste strijder Tristram Stuart zijn Feeding the 5K (Le Banquet de 5000) in Parijs organiseerde. De Fransen zetten tijdens dit event onder de Eiffeltoren een DiscoSoupe op touw en de beelden van snijdende en dansende mensen haalden alle journaals. DiscoSoupe werd een hype die zich uitbreidde naar verschillende Franse steden en inmiddels werkt de organisatie zelfs samen met het Franse parlement om iets aan voedselverspilling te doen. Waste is cool, zo lijkt het. Want ook in het centrum van Seoul stonden begin juni jonge Koreanen te hakken en swingen tijdens de 'Yorigamu'.

Overal ter wereld en in de gehele keten wordt voedsel verspild alsof het een lieve lust is. In welvarende landen gebeurt verspilling het meest bij de consument die eten weggooit, in arme landen gaat voedsel verloren door mislukte oogsten en slechte distributiemiddelen. Eten dat niet aan schoonheidseisen of kwaliteitsnormen voldoet of toevallig in een kratje zat waar een rotte tomaat tussen lag, wordt vaak zonder pardon weggegooid. Wie een beetje actief rondvraagt bij boeren, inkopers, distributeurs en retailers, kan zich verzekeren van prachtig eten waaraan niets mankeert. Het werd ergens op weg naar de supermarkt gediskwalificeerd vanwege ons idee van hoe voedsel eruit zou moeten zien: perfect gevormd, glimmend en felgekleurd.

Zo bottom-up als de waste feestjes zijn begonnen, ze kunnen wel degelijk iets aan het probleem doen. Voor veel bedrijven is een effectief waste plan bewerkelijk en vergt een verandering in denken. Maar hoe meer mensen zich gaan afvragen wat ermee gebeurt en hoe vaker mensen zien hoeveel lekkers je nog kunt maken van afgedankt voedsel, hoe hoger op de agenda zal komen te staan.

In Nederland organiseerde de YFM aan het eind van de Horecava, een grote horecavakbeurs, een eerste Nederlandse SchnippelDisco. Juist bij dit soort evenementen wordt voedsel vaak weggegooid omdat niemand zich aan het eind van de dag verantwoordelijk voelt.

Zaterdag is op het Museumplein in Amsterdam de eerste grote DiscoSoep tijdens Damn Food Waste met daaraan voorafgaand op vrijdag een DiscoMEP (mis en place) in de Amsterdamse voedselbank. Duizend kilo afgedankte groenten worden op swingende house en disco beats gewassen, gehakt en verwerkt tot soep en curry. Samen koken is leuk. En een heel klein beetje met je eten spelen voordat je alles tot de laatste kruimel opeet, mag best.

Felicia Alberding is journalist en verbonden aan de Youth Food Movement

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden