Ierse vlieger wordt opgegraven

Ruim 66 jaar geleden stortte de Ierse vliegenier John Edward Kehoe met zijn bommenwerper neer in het Noord-Hollandse Berkhout. Maandag wordt zijn lichaam opgegraven.

Op het weiland van de broers Dick en Loek Schilder staan hekwerken met groene doeken om het zicht te onttrekken aan het publiek. Paaltjes met oranje toppen geven aan waar grote grijpers vanaf maandag moeten graven naar de Hampden Mk I: de Britse bommenwerper die zich op 8 november 1941 de grond in boorde na beschoten te zijn door een Duitse jager. In het vliegtuig liggen nog de stoffelijke resten van de katholieke Ier ’Jack’ Kehoe en de Brit Stanley Mullenger. „Voor ons betekent dit het einde van een mysterie”, zegt Dick Schilder. „Vroeger was dit land van mijn opa. We weten niet beter dan dat hier een vliegtuig in de grond lag en hebben ons altijd afgevraagd wie daar in zaten.”

De moeder van de overleden vliegenier heeft haar hele leven tevergeefs naar het stoffelijk overschot van haar 19 jarige zoon gezocht, om zijn lichaam te kunnen begraven in gewijde grond. Op haar sterfbed beloofde haar dochter de zoektocht voort te zetten.

Die belofte kan nu worden ingelost. De familie heeft dit te danken aan Dick Schilder, die een aantal jaren geleden bij toeval in contact kwam met mensen van de stichting DARE. Deze stichting doet al jaren onderzoek naar de luchtslag boven Nederland en vermiste bemanningsleden. DARE bleek een internationaal netwerk te hebben en wist via die weg de families van Kehou en Mullenger te vinden. Schilder: „Toen de hoogbejaarde zus van Kehoe wist dat haar broer hier lag, wilde ze dat hij werd opgegraven.”

De gemeenteraad van Koggenland, waaronder Berkhout valt, wilde aan die wens voldoen, maar niet zomaar. Liever had de gemeente het wrak laten liggen, op de plek waar ieder jaar op 4 mei een herdenking wordt gehouden. Burgemeester Leonie Sipkes: „Het is een omvangrijke operatie die bijna 1 miljoen euro aan gemeenschapsgeld kost en een hoop arbeidsuren van ambtenaren die ander gemeentewerk moeten laten liggen.” Een gemeente is echter verplicht een vliegtuigwrak op te graven als de grond vervuild is, er explosiegevaar dreigt óf als nabestaanden het stoffelijk overschot van hun dierbare opeisen.

Zo begint een bergingsteam in het land van de familie Schilders maandag met het graven naar de bommenwerper en de bemanningsleden. „Het verhaal van het vliegtuig hoorde bij de familie Schilder”, zegt Dirk Schilder. „Het mysterie is er nu af, maar in Ierland krijgen we er een hoop blije gezichten voor terug.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden