Ierse rk kerk wacht met angst en beven op misbruikrapport

amsterdam –- De Ierse minister van justitie heeft gisteren een nieuw rapport over kindermisbruik in de rooms-katholieke kerk van Ierland in ontvangst genomen. Volgens Britse en Ierse media raakt het rapport de kern van de manier waarop de rk kerk vanuit Dublin geleid wordt.

Van onze redactie religie & filosofie

In voorbeschouwingen gingen kenners van katholiek Ierland ervan uit dat het rapport net zo schokkend zou zijn als het ’Ryan Report’, dat eerder dit jaar verscheen. In het rapport van gisteren zouden de namen worden genoemd van vijftien priesters die betrokken waren bij misbruik, van wie er elf inmiddels veroordeeld zijn.

Een commissie van drie, onder leiding van een rechter, heeft onderzoek gedaan naar 46 priesters tegen wie de afgelopen dertig jaar klachten zijn ingediend. Het rapport concentreert zich op de wijze waarop bisschoppen en politici in Dublin tussen 1975 en 2004 hebben gereageerd op beschuldigingen van seksueel misbruik door priesters. Naar verluidt worden in het rapport 450 gevallen van misbruik vastgesteld. De aartsbisschop van Dublin, Diarmuid Martin, zei te verwachten dat de bevindingen van de commissie ’schok en afschuw’ zullen veroorzaken.

Het rapport zal niet meteen openbaar gemaakt worden, omdat enkele zaken die erin worden genoemd momenteel onder de rechter zijn.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden