Update

Ierse regering opgelucht na 'ja' voor Europees begrotingsverdrag

Stemmen tellen in Dublin, vanmorgen. Beeld ap

Een ruime meerderheid van de Ieren (60,3 procent) heeft zich in een referendum achter het Europese begrotingsverdrag geschaard.

De Ierse regering haalde opgelucht adem. Nu de Ieren zich per referendum hebben geschaard achter de plannen voor striktere Europese begrotingsregels, kunnen zij aanspraak blijven maken op Europese noodfondsen. De regering voerde dan ook een stevige ja-campagne, waarbij ze hamerde op de negatieve effecten van een nee-stem.

Ierland kreeg eerder geld van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. Die hulpgelden zijn afgegeven tot 2013. Het einde van de eurocrisis is echter nog niet in zicht. Als de geldbronnen opdrogen, kan het nog wel eens lastig worden voor Ierland om tegen gunstige percentages geld te lenen.

Het is dan ook logisch dat de Ierse minister van Transport Leo Varadkar vrijdag ,,een zucht van opluchting'' slaakte. Een reden voor een feestje was de uitslag van het referendum echter niet. Een econoom van de belangrijkste werkgeversorganisatie (IBEC) in Ierland zei dat de economische problemen nu niet ineens verdwijnen. De werkloosheid blijft hoog en de groei van bepaalde sectoren hapert nog, zei econoom Fergal O'Brien.

Mensen uit het nee-kamp benadrukten dat veel mensen ja zouden stemmen uit angst, zoals de Ierse Sheila McLaughlin. Sinds het begin van de economische crisis heeft ze de waarde van haar huis dramatisch zien dalen, vertelde ze persbureau Reuters. Haar man verloor zijn baan. Ze voelt zich in de steek gelaten door de regering. Maar uit angst voor een nog somberder toekomst als Europese hulpgelden uitblijven, stemde ze toch ja.

Ierland is het enige land binnen de Europese Unie waar burgers zich mogen uitspreken over de nieuwe afspraken. Met het verdrag verplichten 25 van de 27 lidstaten van de EU zich tot een striktere begrotingsdiscipline. Het verdrag geeft de Europese Commissie bovendien ruimere mogelijkheden om landen te dwingen hun overheidsuitgaven binnen de perken te houden. Groot-Brittannië en Tsjechië voeren het verdrag niet in.

Voordat het verdrag van kracht wordt, moet het door de betrokken landen worden geratificeerd. Als 12 van de 17 eurolanden dit hebben gedaan, treedt het verdrag in werking. Nederland heeft het begrotingsverdrag nog niet geratificeerd, maar naar verwachting gebeurt dat wel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden