Ierse regering koopt slechte leningen op

(Trouw)

amsterdam – - Een nieuwe serie maatregelen van de Ierse regering moet de bankencrisis in het land ’voor eens en voor altijd oplossen’, aldus de Ierse minister van financiën Brian Lenihan gisteren. De staat neemt slechte leningen met een boekwaarde van ruim 80 miljard euro over van de banken, en verhoogt de eisen voor de buffers die banken in de toekomst moeten aanhouden.

Het door de staat opgezette National Asset Management Agency (NAMA) kocht gisteren het eerste pakket aan slechte leningen van de banken op, tegen een korting op de boekwaarde van liefst 47 procent. Leningen met een boekwaarde van 16 miljard euro worden voor 8,5 miljard aangekocht. De minister van financiën zei gisteren in het parlement dat de aankoop van de leningen puur op commerciële gronden is gebeurd, waar eerder gevreesd werd dat het opkopen van de slechte leningen een vorm van verkapte staatssteun zou worden. Lenihan: „Het belang van de belastingbetaler staat voorop.”

Tegelijkertijd zal de Ierse regering opnieuw miljarden moeten steken in de Ierse bankensector, juist vanwege de zo hard onderhandelde prijs voor de slechte leningen. Banken zullen de leningen moeten afschrijven tot de verkoopprijs aan NAMA, waardoor er plots gigantische verliezen worden geboekt. Lenihan kondigde aan een extra 8,3 miljard euro te steken in de al genationaliseerde Anglo Irish Bank, maar zei dat er mogelijk nog eens 10 miljard extra nodig is.

De eveneens zwaar getroffen Bank of Ireland (voor 25 procent in handen van de overheid) en Allied Irish Bank (voor 16 procent in staatshanden) krijgen tot het einde van het jaar de kans zelf geld op te halen om de verliezen op te vangen. Maar Lenihan sloot niet uit dat ook hier de regering moet bijspringen. Alle banken moeten bovendien binnen 30 dagen bij de toezichthouder een plan indienen hoe zij denken aan de nieuwe kapitaaleisen te voldoen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden