Ierse probleemwijk als voorbeeld

Tafereel in de wijk Ballymun in het Ierse Dublin. Veel grijze flats worden afgebroken om verbetering in de buurt te brengen. ( FOTO REUTERS)Beeld REUTERS

amsterdam – - Het nummer Where the streets have no name van de band U2 verwijst ernaar: de wijk Ballymun in het Ierse Dublin. Net als de Amsterdamse Bijlmermeer was de wijk bedoeld om de binnenstad te ontlasten. Maar ook in Ballymun deden drugs, verval en werkloosheid hun intrede. Totdat het Ierse stadsbestuur wijkmanager Ciarán Murray (58) inhuurde. Bedrijven kwamen en de werkloosheid daalde. In 1998 kwam hij naar Nederland om inspiratie op te doen. Gisteren sprak hij bij het Inadec-congres over gebiedsontwikkeling en waren de rollen omgedraaid.

Welke Nederlandse elementen kunnen we terugvinden in Ballymun?

„Wij hebben in 1998 in Almere gekeken. Dat was inspirerend. De woningen van de architect Van Eyck vielen op. Van die gele, kleine torenhuizen waren dat. Die brachten veel variatie. Zoiets hebben wij ook gedaan. Bij ons stonden veel grijze woonflats. Nu is er meer diversiteit.”

Terwijl jullie die flats sloopten, bleven bewoners in hun wijk wonen. Zo bleef de samenhang intact. Maar in Nederland liggen veel probleemwijken in de stad, waardoor grootschalige sloop én het herhuisvesten van mensen lastig is.

„Daar ligt voor jullie een enorme uitdaging, vooral voor architecten. Want die hebben het eigenlijk te makkelijk gehad in Nederland. Iedereen kan een wijk in een weiland aanleggen, maar in een bestaande wijk is het proppen. De uitdaging ligt in Nederland vooral in oude stadwijken rondom of nabij het centrum. Die kunnen in trek raken bij een nieuwe generatie creatievelingen.”

In deze oude wijken zijn vaak veel sociale problemen. Hoe hebben jullie die in Ballymun aangepakt?

„Door niet alleen naar stenen te kijken. Zo hebben we de grootte van nieuwe woningen afhankelijk gemaakt van het aantal gezinsleden. Gaandeweg kwamen we veel vaders van tienermoeders op het spoor. Die vaders bleven eerder op de achtergrond omdat hun inkomen voor een hogere huur zou zorgen – die was inkomensafhankelijk. ”

En de hoge werkloosheid?

„Dat was nog het ergste. Sommige mensen waren al generaties werkloos. We hebben jarenlang het imago verbeterd door op de pluspunten te hameren, zoals de ligging van Ballymun vlakbij het vliegveld. Daarna hebben we met nieuwe bedrijven afgesproken dat een deel van de werknemers uit de wijk moet komen. Dat lukte ons bij de komst van de Ikea in Ballymun, de eerste in Ierland.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden