Ierse president: Europa wachten sociale onrust en morele crisis

De Ierse president vreest opstand in Europa als de strenge Europese afspraken over bezuinigingen niet worden versoepeld. Vasthouden aan strenge normen leidt tot ernstige werkloosheid, vooral onder jongeren, zegt de Ier. Hoe groot is het ongenoegen in de EU?

LONDEN - De Europese Unie stevent af op een 'morele crisis en sociale onrust' als ze krampachtig blijft vasthouden aan het huidige economische beleid van bezuinigen en koste wat kost het begrotingstekort terugdringen naar 3 procent. Dat zegt de Ierse president Michael Higgins in een interview met de Financial Times. Ierland is nu voorzitter van de Europese Unie

Het Ierse presidentschap is een ceremoniële functie en Higgins heeft nauwelijks macht in Ierland. Toch zijn zijn woorden opvallend, omdat ze lijnrecht ingaan tegen de uitspraken van de Ierse regering. Ierland geldt als het braafste jongetje van de Europese crisisklas en heeft zich tot nu toe keurig aan alle afspraken met de EU en het IMF gehouden. De Ierse premier Enda Kenny houdt de Ieren voortdurend voor dat er licht aan het einde van de tunnel is.

Maar de Ieren betalen wel een hoge prijs voor de miljardenlening die ze van Europa en het IMF hebben gekregen. Als gevolg van de bezuinigingsoperatie zijn inkomens achteruitgehold, sociale voorzieningen afgebroken en belastingen omhooggegaan. Momenteel is 14,7 procent van de Ierse beroepsbevolking werkloos en de jeugdwerkloosheid is gestegen naar 30,8 procent.

Higgins vindt dat de EU meer moet doen om de economie te stimuleren. Volgens de Ierse president hebben de Europese leiders een cruciale fout gemaakt door geen scheiding aan te brengen tussen de bankschulden en overheidsschulden. Na de val van Lehman Brothers nationaliseerde Ierland de schuld van de noodlijdende banken. De begroting kwam daardoor zo zwaar onder druk te staan dat Ierland in 2010 gedwongen was miljarden te lenen bij EU en IMF. Beleggers met Ierse bankobligaties hebben echter nooit een deel van het verlies op zich hoeven nemen.

"Als we een scheiding hadden aangebracht tussen de overheidsschuld en de bankschuld, had dat een enorme impact gehad op groei, werkgelegenheid en investeringen."

In tegenstelling tot landen als Spanje en Griekenland waren er in Ierland geen massademonstraties, maar langzaam lijkt dat te veranderen. Een groep dorpelingen protesteert elke zondag tegen de afspraken met Europa. Dat protest bleef lang onopgemerkt, maar steeds meer dorpen en steden volgen het voorbeeld.

Ook op andere manieren laten de Ieren hun ongenoegen blijken. Van Europa en het IMF moet Ierland in 2015 het begrotingstekort hebben teruggebracht tot onder de 3 procent. Daarvoor heeft de regering onder meer een nieuwe onroerendgoedbelasting ingevoerd. Activisten roepen de bevolking op de belasting te boycotten. Zelfs een aantal parlementariërs kondigde aan de belasting niet te betalen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden