Ierse premier houdt eer aan zichzelf en treedt af

DUBLIN (Reuter, AFP, ANP) - De Ierse premier, Albert Reynolds, hield gisteren de eer aan zichzelf. Hij trad af, voordat in het parlement over zijn heengaan werd gestemd.

Reynolds kwam tot zijn stap, nadat coalitiegenoot Labour zijn medewerking aan het kabinet had ingetrokken. Aanleiding tot het uiteenvallen van de Ierse coalitie is de omstreden benoeming van de voorzitter van het Hooggerechtshof, Harry Whelehan, die gisteravond eveneens zijn functie neerlegde.

Londen liet weten dat de val van de regering in Dublin geen gevolgen zal hebben voor de Brits-Ierse campagne om het 25 jaar durende, bloedige conflict in Noord-Ierland op te lossen. Maar duidelijk is dat het vredesproces een vertraging van vermoedelijk enkele weken zal oplopen. Ira-woordvoerder Gerry Adams zei het vertrek van Reynolds te betreuren, maar verklaarde dat vrede “groter is dan een premier, dan een regering”. Zijn partij, Sinn Fein, blijft werken aan het vredesproces.

Met het opstappen van Reynolds kwam een einde aan een week van crisis in Dublin. De sociaal-democraten van Dick Spring weigerden de coalitie nog langer te steunen, toen duidelijk werd dat de premier niet wenste terug te komen op de benoeming van de conservatieve Whelehan. Labour moest Reynolds in de twee jaar van coalitie al diverse malen redden uit schandalen rond zijn persoon en zijn partij, Fianna Fail. En Labour verloor kiezers, omdat het kabinet niet de door Spring beloofde veranderingen bracht. Bovendien moest Spring de tweede viool spelen in het Noordierse vredesproces, dat overigens mede op gang kwam dankzij de goede relatie tussen Reynolds en zijn Britse collega, John Major.

De opgestapte premier zal bij president Mary Robinson niet aandringen op ontbinding van het parlement en nieuwe verkiezingen. Hierdoor bestaat de mogelijkheid dat zijn Fianna Fail-partij de coalitie met de Labourpartij onder leiding van Dick Spring zal lijmen en onder een nieuwe leider zal voortzetten. Het vertrek van Whelehan kan een teken zijn dat Fianna Fail tot inkeer is gekomen. In politieke kringen in Dublin geldt de minister van financiën, Bertie Ahern, als favoriet om Reynolds op te volgen. Het parlement komt dinsdag bijeen om een nieuwe premier te kiezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden