Ierse economie groeit harder dan verwacht

De Ierse economie is in het derde kwartaal met 1,5 procent stevig gegroeid ten opzichte van het tweede kwartaal. Dat is het hoogste tempo sinds 2011. Dat maakte het Ierse nationale statistiekbureau gisteren bekend. Het groeitempo lag in het tweede kwartaal, toen Ierland uit de recessie kwam, ook al op 1 procent.

Volgens econoom Anthony Baert van ING was de samenstelling van de groeifactoren in het derde kwartaal 'zeer atypisch' voor Ierland. "Voor het eerst sinds 2007 droegen alle componenten van de binnenlandse consumptie daar aan bij."

De persoonlijke bestedingen stegen met 0,9 procent dankzij een hoog consumentenvertrouwen en een dalende werkloosheid, die met 12,5 procent nog steeds hoog is.

Het bedrijfsleven investeerde 10,9 procent meer en de uitgaven van de overheid namen met 1,1 procent toe. "Anderzijds daalde de export, die de economie draaiende hield gedurende de crisis, met 2,3 procent licht na een spectaculaire groei van 20,3 procent in het tweede kwartaal."

De groei is een opsteker voor de regering van premier Enda Kenny, die druk doende is om weer toegang te krijgen tot de internationale kredietmarkten. Ierland verliet vorige week als eerste land het steunprogramma van de EU, de ECB en het IMF. Het land kreeg tussen 2010 en nu 85 miljard euro noodsteun, nadat er door de financiële crisis ernstige problemen waren ontstaan in de vastgoed- en vooral de bankensector.

Het IMF voorspelt een gezonde groei van de Ierse economie volgend jaar met 1,7 procent en in 2015 zelfs met 2,5 procent. De regering in Dublin blijft vasthouden aan een streng pakket van bezuinigingen om de staatsschuld, die nu 120 procent van het bbp bedraagt, in rap tempo terug te brengen. De komende 7 jaar moet de staatsschuld met een kwart dalen, zo is de doelstelling.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden