Ierse Bisschoppen worden in Rome gehoord over misbruik

Van onze redactie religie & filosofie

Het Vaticaan bereidt een eigen onderzoek voor naar het seksueel misbruik in Ierse katholieke instellingen.

Kardinaal Sean Brady, aartsbisschop Diarmuid Martin en de bisschoppen Dermot Clifford en Michael Neary moeten volgende week in Rome over dit misbruik verantwoording afleggen.

Volgens de Ierse krant The Independent geven de bisschoppen er toelichting, ter voorbereiding van de apostolische visitatie naar het misbruik in Ierland.

Paus Benedictus XVI kondigde het onderzoek al in maart 2010 aan in zijn brief aan de Ierse katholieken.

Die brief was een late reactie op twee uitgebreide en schokkende rapporten van de Ierse overheid, naar systematisch misbruik van kinderen in katholieke instellingen, sinds de jaren dertig van de vorige eeuw. Naar aanleiding van dat overheidsonderzoek traden vier Ierse bisschoppen af.

De visitatie wordt uitgevoerd door de congregatie van de bisschoppen. De leden van het team zullen in Rome rechtstreeks verslag uitbrengen bij de paus.

Een van de advocaten die de belangen van misbruikslachtoffers in Nederland behartigt, Bob van der Goen, gaat de paus aanklagen voor het misbruik binnen de rk kerk. Volgens de advocaat is de paus hoofdelijk aansprakelijk voor het misbruik. Dat heeft Van der Goen deze week gemeld in een uitzending van EenVandaag.

Van der Goen heeft zijn aanklacht beschreven in een brief aan het Vaticaan. De advocaat vindt dat de kerk miljarden verschuldigd is aan misbruikslachtoffers.

Volgens hem heeft de kerk ’gedoogsteun’ geleverd aan het misbruik.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden