Ierse bankiers lachten hard om 'zinloze' EU-redding

David Drumm, bankier met een merkwaardig gevoel voor humor. Beeld Rex Features
David Drumm, bankier met een merkwaardig gevoel voor humor.Beeld Rex Features

In Ierland is geschokt gereageerd op het uitlekken van zeer openhartige telefoongesprekken tussen hooggeplaatste bankiers van de genationaliseerde en uiteindelijk geliquideerde bank Anglo Irish. De gesprekken, enkele dagen voordat het Ierse parlement in september 2008 noodwetgeving aannam om de Ierse banken koste wat kost te redden, maken duidelijk dat binnen de bank al lang duidelijk was dat Anglo Irish niet meer te redden zou zijn.

De gesprekken tussen voormalig topman David Drumm, hoofd kapitaalmarkten John Bowe en het hoofd van de consumentenbank, Peter Fitzgerald, hebben een hilarische toon, ondanks de enorme problemen waarin de bank op dat moment verkeert. De manier waarop zij de toezichthouders en de overheid hebben meegetrokken in de problemen van Anglo Irish leidt tot grote ophef in Ierland.

Bowe geeft in een gesprek met Fitzgerald toe het bedrag van 7 miljard euro, dat voldoende zou zijn om Anglo Irish te redden, compleet verzonnen te hebben. Bovendien wordt gesproken over een overbruggingskrediet, maar Bowe stelt direct dat een terugbetaling van dat geld er nooit in zal zitten - waarop beide bankiers in lachen uitbarsten.

In een gesprek met zijn baas Drumm zingt Bowe 'Deutschland über alles'. Beiden schaterlachen om de zorgen vanuit Duitsland dat Anglo Irish de garanties op Ierse spaartegoeden misbruikt om geld uit Duitsland aan te trekken. "Misbruik die garantie, maar zorg ervoor dat je er niet mee wordt betrapt", zo draagt Drumm zijn ondergschikte Bowe op.

De beslissing van het Ierse parlement eind september 2008 om een absolute garantie te geven op alle schulden die de banken hadden uitstaan, betekende de ondergang van het land. De poging om Anglo Irish te redden, kostte ruim 30 miljard euro, maar de bank werd uiteindelijk alsnog geliquideerd. Ierland zag zich gedwongen de overige eurolanden en het IMF om hulp te vragen en kreeg een steunpakket van 67,5 miljard euro.

De Ieren zijn nog altijd woedend over de miljarden die het jaarlijks moet aflossen aan de Europese Centrale Bank voor banken die achteraf toch niet gered hadden kunnen worden. Sinds de bankencrisis is de Ierse economie fors gekrompen, de werkloosheid is meer dan verdrievoudigd tot ruim 14 procent, en de veel salarissen en pensioenen zijn tot wel 20 procent verlaagd.

De gesprekken, naar buiten gebracht door de krant Irish Independent, leiden tot hernieuwde discussie in Ierland waarom geen enkele hooggeplaatste bankier is veroordeeld voor de economische ramp waar het financiële stelsel het land in heeft gestort.

De Ierse regering werkt nog altijd aan de voorbereidingen voor een parlementaire enquête naar de bankencrisis.

'Terugbetalen? Nooit'

Fragmenten uit een gesprek tussen John Bowe, verantwoordelijk voor de kapitaalbuffers bij Anglo Irish Bank en Peter Fitzgerald, hoofd van de consumentenbank:

Bowe: "...onze strategie is om ze binnen te slepen, dan schrijven ze een flinke cheque en moeten vervolgens hun geld blijven beschermen. Als ze van tevoren zouden zien waar ze mee te maken hebben, (...) kunnen ze nog besluiten dat de kosten voor de belastingbetaler te hoog zijn. Snap je?"

....

Fitzgerald: "Hoe kom je uit op 7 miljard euro aan steun?"

Bowe: "Uit mijn reet geplukt, zoals David Drumm zou zeggen". ... "Ja, ik heb 7 (miljard) gezegd, maar de realiteit is dat we veel meer nodig gaan hebben."

Fitzgerald: "En die 7 miljard is een termijnkrediet?"

Bowe: "Ja, 7 miljard euro overbruggingskrediet. Dus tot we kunnen terugbetalen..., wat nooit zal gebeuren".

Fitzgerald: "Bij de voorwaarden voor terugbetaling schrijven we gewoon: 'niet van toepassing'".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden