Ierse bankier door het stof

Excuses na uitlekken van spottende telefoongesprekken over staatssteun

De in opspraak geraakte oud-topman van de Ierse bank Anglo Irish is diep door het stof gegaan voor de manier waarop hij heeft gesproken over de redding van zijn bank, eind september 2008. David Drumm was een van de drie oud-bankiers van Anglo Irish die te horen waren op opgenomen telefoongesprekken die naar buiten werden gebracht door de krant Irish Independent.

"Ik betreur de ophef die dit heeft veroorzaakt ten zeerste", aldus Drumm in een reactie. "Ik kan dit niet meer veranderen, maar ik kan wel mijn excuses aanbieden aan iedereen die het heeft gehoord en er terecht aanstoot aan heeft genomen." In de gesprekken was onder andere te horen dat Drumm zijn ondergeschikte opdroeg flink misbruik te maken van de algehele garantie die de Ierse overheid had afgegeven op alle schulden van de belangrijkste banken in het land. Zorgen vanuit Duitsland dat die garantie ervoor zorgde dat Duitse tegoeden naar Ierland vluchtten, werden weggelachen, terwijl Drumms ondergeschikte 'Deutschland über alles' zong. Zowel kanselier Merkel als de Duitse minister van financiën Schäuble hebben de afgelopen dagen verontwaardigd gereageerd. "Die bankiers moeten niet óns verachten, maar wij die bankiers", aldus Schäuble.

De uitgelekte gesprekken hebben de indruk gewekt dat Anglo Irish er bewust op uit was de overheid zover te krijgen dat zij garant zou gaan staan voor alle schulden van de Ierse banken, maar Drumm ontkent dat ten zeerste. De oud-topman stelt dat de beslissing voor de staatsgarantie is genomen in het bijzijn van de regering, de centrale bank, en de directeuren van Bank of Ireland en Allied Irish Bank - twee banken die eveneens steun nodig hadden, maar niet zoveel als Anglo Irish. "We kregen pas te horen over de garantie op het moment dat de overheid de beslissing aankondigde", aldus Drumm. De beslissing om garant te staan voor de schulden van Anglo Irish kostte de Ierse staat ruim 30 miljard euro, en dwong het land steun te vragen bij de Europese Unie en het IMF.

Volgens Drumm is er sprake van het bewust lekken van slechts enkele delen uit telefoongesprekken, die bovendien alleen van Anglo Irish komen. Daarmee zou slechts een deel van het verhaal verteld worden en Anglo Irish als boeman bestempeld worden. "Ik denk dat de Ieren een heel ander beeld zullen krijgen als alle gesprekken uit die tijd openbaar gemaakt worden." Vooral de gesprekken tussen zijn bank en toezichthouders zouden de zaak van een hele andere kant belichten, aldus Drumm.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden