Ierse aardappelpuntjes

300 g geschilde aardappels in partjes, 2 theelepels zout, 25 g boter, 100 g zelfrijzend bakmeel, 1-2 eetlepels melk, karwijzaad, een ingevette springvormbodem van 18 cm. Garnituur: Gescheurde kropsla, met apart erbij een saus van: 2 hardgekookte eieren, geprakt met 1 dessertlepel azijn, 4 theelepels mosterdpoeder, snuf suiker, snuf zout plus 1 1/2 dl zure room. Kaaspasta: 100 g geraspte oude kaas, 1 eetlepel boter, 1 theelepel zout, mespuntje suiker, 1 eetlepel azijn, hardgekookt ei, cayennepeper, tot pasta gemengd.

Een recept van Theodora Fitzgibbon (1916-1991) uit haar boek ’A Taste of Ireland’ (London/Sydney 1968), waarin veel eenvoudige gerechten staan als deze puntjes, in het Iers Arán Prátai. Theodora wist als geen ander te woekeren met goedkope ingrediënten. De mooie Ierse actrice, opgegroeid in India en Frankrijk, leidde een bohémien bestaan in Parijs als muze van artiesten, die ze verwende met originele, maar prijsbewuste etentjes – zo maakte ze paté van paardenlever en serveerde ze geregeld roek en andere ongebruikelijke wilde vogels. Op een dag vroeg een uitgever tijdens een van haar diners waarom zij eigenlijk nooit een kookboek had geschreven. Dat werd het eerste uit een reeks van 31, met als hoogtepunt ’Food of the Western World’ (1976), met daarin minstens 6000 trefwoorden uit 34 landen.

Dit verhaal is te vinden in het pas verschenen boek: ’Culinary Biographies’, Houston, Texas: Yes Press, 2006. Een verzameling fascinerende biografieën van chefs, auteurs, boeren en filosofen die onze eetgewoonten hebben beïnvloed. Van Pythagoras tot en met Julia Child. (www.CulinaryBiographies.com)

Aardappels koken, afgieten en heet door de pureepers drukken. Mengen met zout en boter. Bakmeel erdoor kneden en zoveel melk dat een zacht (niet slap) deeg ontstaat. Uitdrukken op de springvormbodem, gladstrijken, in 8 punten snijden. Met melk in kwasten en bestrooien met karwijzaad.

Halfuur bakken in een voorverwarmde oven van 225°. De puntjes aan tafel besmeren met kaaspasta. Erbij de sla en, op z’n Iers, een glas whisky en water.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden