Iers Labour heeft te lang haar principes verloochend

DUBLIN - Niemand staat te popelen om wéér zijn stem uit te brengen. Maar verkiezingen zijn onontkoombaar als de Ierse Labourpartij de wens van het volk opvolgt. Bijna zestig procent van de Ieren vindt dat de partij uit de regering moet stappen. “Labour heeft al te lang haar principes verloochend voor de lieve vrede met coalitiepartner Fianna fail”, stelt een Labour-stemmer.

Ierland beleeft turbulente tijden. Zaterdagmorgen werd een priester dood aangetroffen in een homo-sauna. Maandag werd een pastoor veroordeeld tot vijftien maanden voorwaardelijk omdat hij vorige zomer een lifster had aangerand. En een andere dienaar van het altaar speelt een bijrol in de Ierse kabinetscrisis.

De hoofdrol in de Ierse kabinetscrisis is weggelegd voor de nieuwe president van het Hooggerechtshof, Harry Whelehan. De Ierse premier Albert Reynolds benoemde de voormalige procureur-generaal tot grote ergernis van de Labourpartij. Whelehan was bij sociaal-democraten al niet geliefd vanwege zijn conservatieve opvattingen, maar het feit dat een uitleveringsverzoek van de Noordierse politie voor een pedofiele Ierse priester zeven maanden in een bureaula op Whelehan's kantoor lag te verstoffen, vindt Labour onverteerbaar.

Labour staat hiermee op één lijn met de meerderheid van de Ieren. Na de eerste schok dat priesters ook maar mensen zijn en dus in staat zijn tot misdaden, heerst er vooral woede. En tegelijkertijd veel steun voor de Labourpartij om niet akkoord te gaan met de benoeming van Whelehan. Uit een onderzoek van het Dublinse radio-station Classic 98FM, blijkt dat 58 procent van de bellers vindt dat Labour uit de regering moet stappen vanwege de Whelehan-affaire. Een minderheid, 41 procent, vindt dat zowel Labour als Fianna Fail moeten proberen om het kabinet te lijmen.

“Premier Reynolds en Labourleider Spring moeten zich niet zo kinderachtig gedragen”, zo luidt de opvatting van een Dubliner die vindt dat de problemen kunnen worden opgelost. “We hebben voor het eerst sinds jaren een besluitvaardige regering, laten we dat niet weggooien vanwege een botsing tussen persoonlijkheden”. Hij is ervan overtuigd dat de werkelijke reden van de crisis het 'patserige gedrag' van Reynolds is. “Hij gunt Spring geen enkele eer, ook al heeft Dick Spring zeer veel werk verricht voor het vredesproces in Noord-Ierland. Dat is toch te puberaal voor woorden? Daar kun je geen regering op laten vallen”.

In Ierland is het een wijdverbreide opvatting dat premier Reynolds zich inderdaad wat al te graag op de borst slaat. Maar velen halen daar hun schouders over op. “Misschien speelt het gedrag van de premier inderdaad een rol in de crisis, maar ik zie het meer als een principiële zaak”, zegt een Labourstemmer. “Reynolds had Whelehan nooit mogen aanstellen zonder de instemming van Labour. Voor de Labourpartij zit er nu niks anders op dan uit de coalitie te stappen”.

In de republiek lijken maar weinigen te denken dat vervroegde verkiezingen nadelig zijn voor het vredesproces in Noord-Ierland. Maar velen vragen zich af wat de resultaten van een eventuele stembusgang zullen zijn. Sommigen verwachten dat Labour veel stemmen wint als de partij haar tanden laat zien en uit de regering stapt.

Anderzijds is niemand vergeten dat twee jaar Labour slechts ertoe heeft geleid dat homoseksualiteit niet langer strafbaar is. En dat het beloofde echtscheidingsreferendum en de nieuwe wetgeving over het recht op informatie over abortus nog steeds op zich laten wachten.

Maar er is een lichtpuntje, aldus jonge Ieren die verandering willen. “Niet alleen de regering, maar ook het Ierse katholieke bolwerk wankelt. Een perfecte combinatie voor vernieuwing.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden