Iers ja met opluchting ontvangen in Europa

Ierland stemt voor akkoord over strengere begrotingsregels

Het Ierse ja tegen Europa is met opluchting ontvangen - vooral in Duitsland. Bondskanselier Angela Merkel zei veel 'respect' te hebben voor de Ieren die gisteren in een referendum akkoord gingen met het Europese, strengere begrotingsverdrag. Merkel vindt het dapper dat de Ieren niet bang zijn voor nieuwe bezuinigingsmaatregelen.

Ongetwijfeld had Merkel bij die opmerking de Griekse situatie in het achterhoofd. Daar stevent de linkse partij Syriza af op een verkiezingsoverwinning - fel tegenstander van iedere vorm van bezuinigen. Gisteren verklaarde Syriza-voorman Tsipras de overeenkomst met de EU en het IMF te annuleren zodra hij aan de macht is. Dan komt een Grieks vertrek uit de euro dichterbij.

In Ierland is de taal minder dreigend. Het nee-kamp, aangevoerd door de linkse nationalistische Sinn Fein, accepteerde gisteren gelaten het verlies. "We hebben gewoon niet voldoende kiezers bereikt", aldus voorman Gary Adams.

Met 50 procent was de opkomst voor het referendum opvallend hoog, eerdere Europese referenda konden de Ieren minder boeien. Zestig procent van de Ieren stemde voor het begrotingsverdrag. Volgens premier Enda Kenny laat de uitkomst zien dat de Ieren verantwoordelijkheid willen dragen. "De Ieren kunnen de economische uitdagingen van deze tijd aan", aldus Kenny.

De Ierse economie klapte twee jaar geleden in elkaar. De regering nationaliseerde vijf van de zes banken. Daardoor liep het begrotingstekort op tot 30 procent van het bruto binnenlands product - teruggebracht tot 13 procent nu. In 2010 vroeg Ierland geld uit het Europese noodfonds. Net als Griekenland, moest het land flink bezuinigen. Ambtenarensalarissen gingen met 15 tot 20 procent omlaag. Maar, anders dan in Griekenland, gingen weinig Ieren de straat op. De bezuinigingen worden gelaten ontvangen. Het IMF en de EU prijzen de Ierse politici. De economie lijkt zich langzaam te stabiliseren, hoewel de werkloosheid nog altijd op 15 procent ligt en veel Ieren hun hoge hypotheek niet kunnen afbetalen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden