Iers homohuwelijk tergt het Vaticaan

'Het is een nederlaag voor de mensheid'

ROBIN DE WEVER

Het Vaticaan heeft er flink de pest in dat Ierland het homohuwelijk gaat invoeren, en dat laat het merken ook. Tijdens een persbijeenkomst noemde Vaticaans staatssecretaris Pietro Parolin de uitslag van het Ierse referendum dinsdag een 'nederlaag voor de mensheid'. Hij is 'diepbedroefd' dat 64 procent van de Ieren dit weekend stemde vóór invoering.

Parolin is de tweede man van het Vaticaan en de rechterhand van paus Franciscus. De kerk moet zich even achter de oren krabben, oordeelde hij tijdens een persmoment in Rome. Duidelijk is dat Rome zich moet inspannen voor 'vernieuwde en sterkere evangelisatie'. "We hebben het hier niet alleen over een nederlaag voor christelijke principes." Ook het dagblad van het Vaticaan, L'Osservatore Romano, heeft de uitslag een 'nederlaag' en 'een uitdaging voor de hele kerk' genoemd.

Aartsbisschop Diarmuid Martin van Dublin vindt dat de kerk de uitslag moet beschouwen als een reality check. "Het referendum maakt duidelijk hoe jongeren hierover denken. De kerk heeft nog veel werk te doen." Wat er precies moet gebeuren, liet hij in het midden. Tegelijk zei hij waardering te hebben voor 'hoe homoseksuele mannen en vrouwen zich nu voelen'. "Dat ze dit zien als een verrijking van hun leven. Ik zie het als een maatschappelijke revolutie."

Parolins harde woorden lijken moeilijk te rijmen met de toon die Franciscus twee jaar geleden aansloeg toen hem werd gevraagd naar homoseksuelen in het Vaticaan. "Als iemand homo is, God zoekt en van goede wil is, wie ben ik dan om te oordelen?", vroeg hij zich retorisch af. Toch spreekt Parolin zijn baas niet tegen, zegt de Tilburgse hoogleraar kerkgeschiedenis Paul van Geest. Hij en Franciscus spreken volgens hem vanuit dezelfde overtuiging: dat het huwelijk exclusief een verbond is tussen man en vrouw, maar dat homoseksuelen niet met de nek aangekeken moeten worden. "Toen Franciscus zijn homo-uitspraak deed, had hij het over hoe we als mensen met elkaar moeten omgaan. Parolin geeft als staatsman commentaar op een politieke ontwikkeling. Dat is zijn taak; als rechterhand van Franciscus is hij een soort minister-president."

Van Geest is niet verbaasd dat Parolin zulke grote woorden gebruikt. "Maar hij komt wel erg fel uit de hoek. Een rasdiplomaat als hij had ook andere woorden kunnen gebruiken."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden