Ierland trekt opnieuw miljarden uit voor banken

Een Ier reed eerder deze week uit protest tegen de staatssteun voor banken een cementwagen tegen de poort van het Ierse parlement. Op de wagen staat Toxic Bank Anglo, ofwel giftige Anglo Irish Bank. (FOTO AFP)Beeld AFP

amsterdam – - Ierland ziet zich genoodzaakt opnieuw vele miljarden uit te trekken om de lamgeslagen bankensector in het land overeind te houden. Minister van financiën Brian Lenihan en president van de centrale bank Patrick Honohan bevestigden gisteren de getallen die al weken de ronde deden, maar tot nog toe als overdreven alarmerend werden weggezet.

„De bankensector heeft vandaag zijn absolute dieptepunt bereikt”, stelde minister Lenihan gisteren in een persconferentie. De regering hoopte met de nieuwe schatting van de kosten een einde te maken aan weken van speculatie op de financiële markten, die al uitgingen van een nieuwe steunronde voor het bankwezen. Of dat gelukt is blijft nog even de vraag. De rente op Ierse staatsleningen, die recordniveaus heeft bereikt vanwege de onzekerheid, daalde gisteren maar licht.

De kosten van het redden van de banken lopen in het slechtste geval op tot in totaal 50 miljard euro - meer dan een kwart van het jaarlijkse nationale inkomen in Ierland. De regering verwacht dat het begrotingstekort voor 2010 hierdoor uit zal komen op 32 procent van het bruto binnenlands product (bbp), met afstand het grootste in de Europese Unie. Griekenland moest zich met een tekort van ruim 13 procent van het bbp al bij het IMF en de EU melden voor financiële steun.

Lenihan probeerde gisteren iedere suggestie dat Ierland eenzelfde gang zal moeten maken, weg te nemen. „Dit zijn natuurlijk verschrikkelijke cijfers, maar we kunnen dit zelf oplossen in de komende tien jaar”, zo bezweert Lenihan. Het land heeft echter eerder geplande uitgiftes van staatsleningen voor oktober en november geschrapt, vanwege de alsmaar verder oplopende rente. Bovendien werd pas geleden bekend dat de Ierse economie onverwacht verder gekrompen is, wat de mogelijkheden voor de regering om de begroting op orde te krijgen er niet beter op maakt.

Van alle kanten klonk gisteren verbale steun voor de Ierse regering, die impopulairder wordt en onder vuur ligt in het parlement. De Europese Commissie prees het land voor het wegnemen van de onzekerheid over de kosten van de banksteun. Eurocommissaris Olli Rehn zei tegelijkertijd het volste vertrouwen te hebben dat Ierland in 2014 weer aan de begrotingsnormen voldoet. Ook centrale bankpresident Honohan stelde gisteren dat Ierland op eigen kracht door de crisis kan komen, en in 2014 kan voldoen aan de begrotingsregels van de EU. Tegelijkertijd riep hij de regering op nieuwe bezuinigingen te zoeken om aan het doel van een tekort van maximaal 3 procent van het bbp te kunnen voldoen.

Hét grote probleem voor Ierland is de Anglo Irish Bank, die in januari 2009 door de regering werd genationaliseerd. Deze bank heeft vrijwel al haar leningen uitstaan in de geïmplodeerde bouwsector in het land, en zelfs daarin nauwelijks haar leningen gespreid. Tot nog toe zag de Ierse regering zich al gedwongen bijna 23 miljard euro aan steun voor de bank uit te trekken. Daar moet in elk geval nog 6 miljard bij, zo zei Lenihan gisteren. Mogelijk loopt het bedrag zelfs op tot 34 miljard, in het geval de verliezen toenemen. De minister zei dat hij een bijdrage verwacht van de schuldeisers van de bank, die niet al hun geld terug zullen krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden