Ierland stemt in met invoering homohuwelijk

Met een onverwacht ruime meerderheid hebben de Ierse kiezers gestemd voor invoering van het homohuwelijk. In een vrijdag gehouden referendum stemde 62,1 procent van de kiezers in het katholieke land voor een wijziging van de grondwet om de definitie van een huwelijk te veranderen in een verbintenis tussen twee mensen, ongeacht hun geslacht.

"Met de stemming hebben wij getoond wie wij zijn: een ruimhartig, meevoelend, stoutmoedig en vreugdevol volk", zei premier Enda Kenny nadat de uitslag zaterdag bekend werd gemaakt. Vicepremier Joan Burton sprak van 'een magisch ontroerend moment'. Ierland is het enige land tot nog toe waar invoering van het homohuwelijk in een directe landelijke volksraadpleging is goedgekeurd. In negentien andere landen gebeurde dat via de volksvertegenwoordiging of de rechter.

De onverwacht ruime meerderheid in Ierland verraste zowel voor- als tegenstanders. Meer dan 1,2 miljoen Ierse kiezers stemden 'ja' en minder dan 750.000 'nee'.

Voorvechters van homorechten en leiders van de katholieke kerk waren het erover eens dat de uitslag duidt op een 'maatschappelijke omwenteling' in Ierland.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden