Ierland komt terug, maar is toch jaloers op Spanje

Het eenzijdig hameren op bezuinigen in de muntunie lijkt uitgewerkt. De weerstand groeit en het debat kantelt. Vandaag deel 5 in een serie.

Ierland heeft deze week voor het eerst in twee jaar weer geld geleend op de kapitaalmarkt. Heel voorzichtig. Met één teen in het water om de temperatuur te voelen. Het pakte goed uit. Het land haalde 500 miljoen euro op met kortlopende leningen.

Nog steeds staat Ierland onder strenge controle van de 'trojka' ECB, IMF en Europese Unie. Ierland had een zeer nette staatsschuld, maar dat veranderde radicaal toen de vastgoedzeepbel in het land uiteenspatte en de bankensector gered moest worden. Dat kon het land niet dragen, de Ieren moesten een beroep doen op het noodfonds van de muntunie.

Jammer genoeg voor de Ieren was de eurotop van afgelopen weekeinde twee jaar geleden nog verre toekomstmuziek. De stappen die daar gezet zijn, waren toen ondenkbaar. De Spaanse banken kunnen nu gesaneerd worden met geld dat direct uit een noodfonds komt. Maar de redding van de Ierse banken loopt nog volledig via de Ierse overheidsbegroting. Dat betekent dus harde bezuinigingen, lagere lonen, Ierland lijdt nog altijd pijn.

Dat eerste stapje terug op de kapitaalmarkt is toch goed nieuws. Het kan voor een 'gered' land namelijk erg lang duren voor het weer zelfstandig geld kan lenen, blijkt uit onderzoek van economen. Als beleggers eenmaal het vertrouwen in een land hebben verloren, durven ze niet zomaar weer obligaties te kopen. Ook als de economie het weer aardig doet. 'Gered worden' heeft dus een hele hoge prijs.

Ierland keek daarom met gefronsde wenkbrauwen naar de resultaten van de laatste eurotop. Want Spanje, net als Ierland getroffen door een geklapte huizenbel, hoeft zijn banken niet via de staatskas overeind te houden. Het benodigde geld kan direct uit het noodfonds ESM komen. Het land krijgt dus vooralsnog niet de gevreesde trojka op bezoek.

Deze radicale stap in de aanpak van de eurocrisis is moeilijk te verteren voor de aanhangers van straf snijden, zoals Finland en Nederland. Want hoe leg je een land discipline op als het infuus toch wel loopt? Bovendien is de uitkomst van de eurotop een erkenning dat de problemen in de muntunie niet te versimpelen zijn tot slechts zuidelijke landen die op te grote voet leefden. Tegenstanders van nu hard saneren vieren dat als een ideologische overwinning.

Toch is de discussie over bezuinigen hiermee niet voorbij. Spanje krijgt dan wel niet de drie instellingen tegelijk langs, voorwaarden zijn er wel aan de steun uit het ESM. Het land moet blijven hervormen. De Duitse bondskanselier Merkel wordt niet moe duidelijk te maken dat de prikkel om de tekorten en schulden weg te werken onverminderd van kracht is. De Italiaanse premier Mario Monti, die met de Spaanse leider Rajoy als grote winnaar van de top wordt beschouwd, haastte zich afgelopen week Merkel volledig gelijk te geven. Begrotingsdiscipline blijft uiterst belangrijk, bezwoer hij in een interview met uitgerekend de Duitse krant Frankfurter Allgemeine.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden