Ierland: Israël negeerde waarschuwing

(Novum/AP) - De Ierse regering heeft woensdag de Israëlische ambassadeur in Dublin ontboden in verband met een klacht van een Ierse VN-officier, dat het Israëlische leger herhaaldelijk waarschuwingen heeft genegeerd over het risico van Israëlische beschietingen voor VN-waarnemers. De officier, luitenant-kolonel John Molloy, zei in de uren voorafgaande aan de dood van vier VN-militairen in totaal zesmaal waarschuwingen te hebben gegeven aan Israëlische verbindingsofficieren.

Molloy, de hoogste Ierse Unifil-officier, belde woensdagochtend met de Ierse minister van defensie Willie O'Dea en de commandant van het Ierse leger. Molloy zei te hebben gewaarschuwd voor de kans dat Israëlische artilleriegranaten of projectielen afgevuurd door gevechtstoestellen VN-posten zouden treffen, met name de getroffen post bij Khiam.

De Israëlische ambassadeur werd ontboden door O'Dea en minister van buitenlandse zaken Dermot Ahern. Medewerkers van Ahern zeiden dat de regering van Israël eist dat de veiligheid van het Unifil-personeel wordt gewaarborgd.

In een voorlopig VN-rapport over het incident werd woensdag melding gemaakt van tien waarschuwingen.

Unifil maakte woensdag eerder bekend dat bij een Israëlische luchtaanval in het zuiden van Libanon dinsdag vier ongewapende VN-vredesmilitairen om het leven waren gekomen. De slachtoffers zijn waarnemers uit Oostenrijk, Canada, China en Finland.

Een Israëlische bom sloeg in in een bunker behorend bij een observatiepost van een VN-patrouille bij Khiam, zei de Unifil-woordvoerder. De bunker stortte volledig in.

China, de Europese Unie bij monde van voorzitter Finland en VN-secretaris-generaal Kofi Annan protesteerden inmiddels bij Israël.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden