Ieren waarschijnlijk naar stembus Poging Labour om met oppositie kabinet te vormen vrijwel kansloos

LONDEN (Reuter, AFP) - De besprekingen over een nieuwe coalitie van de Ierse Labourpartij en Fianna Fail zijn gisteren mislukt. Vervroegde verkiezingen lijken de waarschijnlijkste stap om de drie weken durende politieke crisis op te lossen.

Leider Dick Spring van de Labourpartij trok zich gisterochtend terug uit de onderhandelingen met de Fianna Fail over een nieuwe regering. Dat gebeurde enkele uren, voordat het parlement naar verwachting Fianna Fail-leider Bertie Ahern zou kiezen tot nieuwe premier. “Dit is zeer ernstig. Wij hoopten vandaag een regering te vormen, maar dat is niet het geval”, zei Ahern.

De Labourpartij verbrak vorige maand de coalitie met de Fianna Fail uit protest tegen de benoeming van opperrechter Harry Whelehan. Die zou de uitlevering aan Noord-Ierland van een roomskatholieke priester die van ontucht met kinderen werd verdacht, maanden hebben vertraagd. Bekend is echter ook dat Spring meende onvoldoende aan bod te komen in het kabinet van Albert Reynolds.

Spring begon gisteren besprekingen met John Bruton, leider van de grootste oppositiepartij Fine Gael over een coalitie waaraan ook de andere oppositiepartij, Democratisch Links, zou deelnemen. De drie partijen hebben samen 85 zetels in het 165 zetels tellende parlement in Dublin.

Maar volgens politieke bronnen is de kans klein dat Labour het eens wordt met de andere partijen over een coalitie. Spring zal van Bruton een roterend premierschap eisen, waar de Fine Gael-leider weinig voor voelt.

Het afbreken van de coalitiebesprekingen schept een vacuum dat naar wordt aangenomen tot vertraging zal leiden in het nog prille Noordierse vredesproces. Groot-Brittannië, dat samen met Ierland een vredesplan opstelde, houdt volgens plan vrijdag zijn eerste besprekingen met Sinn Fein, de politieke vleugel van het Ierse Republikeinse Leger (IRA).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden